18.02.2009 18:30

Скубят софиянци с 60% по-високи сметки за ток

Видян 2386 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

До 60% по-високи сметки за ток за януари започнаха да получават софиянци, показа проверка на 19`. От „ЧЕЗ“ отдават завишението на фактурите на по-високото потребление на ел. енергия в началото на годината, предизвикано от газовата криза и намалената топлина от парното. Сметките обаче не се връзват, тъй като електроразпределителното дружество е отчело едва около 30% натоварване на мрежата и то само за първите две седмици на месеца, когато бе спряно подаването на „синьо гориво“ от Украйна.


Част от потребителите, които вече са платили изравнителна сметка са останали неприятно изненадани. Сумата за януари скочила между 45 и 60 на сто спрямо обичайната. Така читател на вестника, който прибягвал повече към одеалата, отколкото към печката се изръсил 67 лв., а не 45.  При по големите сметки, разликата е още по-фрапираща.  „Може да се очакват по-високи сметки за ток за януари месец, заради достигнатите рекордни стойности в консумацията на енергия в началото на годината“, призна пред 19` говорителя на „ЧЕЗ“ Ясен Гуев. Той посочи, че по време на газовата криза, когато софиянци масово включвали отоплителни уреди, заради слабото парно се е стигнало до 30% по-високо потребление на електричество.


На 6 януари в София бе достигнат пик от 2 303 мегавата при нормално потребление в рамките на 1000 мегавата. Предишният максимум бе регистриран на 2 януари 2002 г., а именно 1212 мегавата. По време на газовия конфликт между Русия и Украйна той бе надхвърлен почти два пъти.


Заради газовия конфликт шефовете на „ЧЕЗ“ съобщиха през януари, че няма да отменят тримесечното отчитане на електромерите. Това щяло да им струва милиони, които можели да вложат в подобряване на мрежата си. Въпреки, че газовата криза отмина преди месец от „ЧЕЗ“ преди дни отново съобщиха, че няма да се съобразят с решението на ДКЕВР клиентите да се отчитат ежемесечно.


Както 19` вече писа много от клиентите се оплакват, че получават твърде високи сметки за ток. В някои от случаите се оказало, че електромерите отчитат дневна тарифа и през нощта. Според експерти новите електромери се влияят от различни фактори, дори от шума на преминаващите в близост коли.


С високи сметки за електричество освен столичани, бяха опарени и жителите на Пловдив. Въпреки, че EVN предупреди клиентите си в града под тепетата, че заради студеното време сметките им за януари ще набъбнат с около 30%, потребителите бяха изненадани с двойни и дори тройни фактури. Много от тях отказват да платят и се заканиха, че ще се обърнат към енергийния регулатор.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 02 юни 21:00ч.

Загадката Анри Пик

Режисьор: Реми Безансон
В ролите: Фабрис Люкини, Камий Котен, Алис Изас, Бастиан Буйон, Астрид Уетнал, Ханна Шигула и др.

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

лъв