1/5 от хората не си мият ръцете след тоалетна: Проучване

Свързани новини

21.10.2024 17:02

1/5 от хората не си мият ръцете след тоалетна: Проучване

Видян 620 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Това е нещо, на което всички сме научени, когато ни обучават на гърне като деца. Но едно ново проучване разкри колко много хора не си мият ръцете, след като използват тоалетната.

Изследователи от Австралийския информационен съвет за безопасност на храните установиха, че почти една пета от хората не винаги си мият ръцете, след като отидат до тоалетната.


Нещо повече, почти половината от анкетираните признават, че не винаги мият ръцете си, преди да работят с храна. Тревожното е, че експертите предупреждават, че това може да доведе до разпространение на бактерии, някои от които могат да се окажат смъртоносни.

Д-р Кристин Карсън, старши научен сътрудник в Университета на Западна Австралия, пише за The Conversation: „Може да не се разболеете, но увеличавате разпространението на бактерии.

Това може да увеличи риска от инфекции и заболявания за други хора, включително за тези с увредена имунна система, като възрастните хора и тези, които се подлагат на често срещани форми на лечение на рак.В проучването са участвали 1229 души на възраст над 18 години, които са били анкетирани за практиките им за миене на ръцете.

Като цяло 19 % от анкетираните са заявили, че не винаги си мият ръцете, след като отидат до тоалетната.Лидия Бухтман, главен изпълнителен директор на Информационния съвет по безопасност на храните, заяви: „Тазгодишното проучване на потребителите Omnipoll установи също, че 19 % от австралийците твърдят, че не винаги си мият ръцете, след като отидат до тоалетната (в сравнение със 17 % миналата година), а 42 % признават, че не винаги се мият, преди да докоснат храна (в сравнение с 34 % миналата година).

„По време на COVID-19 имаше леко подобрение в миенето на ръцете, но сега изглежда, че австралийците се връщат към старите си навици.Резултатите разкриват различия в практиките за миене на ръцете както при двата пола, така и при възрастта.  


Мъжете са по-малко склонни от жените винаги да си мият ръцете след ходене до тоалетна (80 % от мъжете срещу 83 % от жените) или преди да докоснат храна (55 % от мъжете срещу 62 % от жените).  Същевременно беше установено, че младежите мият ръцете си значително по-зле от по-възрастните поколения.

Само 69% от младежите под 34 години са заявили, че винаги си мият ръцете след ходене до тоалетна, докато при хората над 65 години този процент е 86. 


 


 


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.media си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

  1/5 от хората не си мият ръцете след тоалетна: Проучване

1/5 от хората не си мият ръцете след тоалетна: Проучване

Това е нещо, на което всички сме научени, ...

реклама

към тв програма тв програма

бтв Синема 27 октомври 21:00ч.

Пропукване 2007 г. ‧ Трилър/Криминале ‧ 1 ч 53 мин

Режисьор: Грегъри Хоблит
В ролите: Антъни Хопкинс Тед Крауфорд Райън Гослинг Уили Бийчъм Розамунд Пайк Ники Гарднър

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

козирог

Трудно ще ви е да се концентрирате до обяд

Трудно ще ви е да се концентрирате до обяд, нищо няма да