07.03.2022 14:49

$139 удари нефтът след интервю на Блинкен, върна до 122 долара

Видян 3255 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Интервю на държавния секретар Антъни Блинкен пред CNN и NBC в неделя за „много активна дискусия на САЩ с ЕС за забрана на купуването на руски нефт” накара борсите да полудеят и да бъде надминат рекордът от 2008 г. за цена на петрола – тя удари от 139,13 долара в уж почивната неделя и сутринта в понеделник. След това започна да пада и в късния следобед цената се свлече до 122 долара за най-скъпия сорт Брент.


 


Пълно спиране на доставките е равнозначно на катастрофа за България, чиято най-голяма рафинерия – лидер и на Балканите, работи именно с руски петрол. И няма как да спре да го купува.


 


Не е ясно защо за това не си дава сметка председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен, която е премиер и на нас като членове на Съюза.


 


Пред CNN тя заяви: „Целта е да изолираме Русия и да направим немъзможно Путин да финансира войни. Имаме силна стратегия сега и можем да кажем, че ще се отървем от зависимостта от фосилни горива от Русия”.


 


Всъщност, Европа няма такава готовност и ще й трябват най-малко 2 – 3 години, а реалистично и доста повече за подобна независимост, особено след като тази конкретна зима показа, че зелената енергия, на която залага ЕС, не функционира в достатъчен обем и достатъчно надеждно.


 


Касата на Путин също няма да се изпразни тотално, тъй като Русия продължава да бъде най-голям износител в света на пшеница и други зърнени култури, на много черни, цветни и благородни метали, а Азия й осигурява все по-големи пазари за газ и нефт.


 


Bank of America пусна анализ, според който отрязването на руския нефт от световния пазар на практика ще удвои цените на черното злато – ще ги прати над 200 долара за барел.




И експертите от Energy Aspects се присъединяват към тази оценка като смятат, че при сключване на ядрена сделка с Иран, той няма да може да замени прозводител №2 в света на нефт Русия, както в скоро време – ще му трябва срок поне до идния зимен сезон за възстановяване на средни количества добив, така и занапред, цитира специализираният сайт  Oilprice.com.


 


Иранският ефект се изрази в спадането на цената в понеделник, но ако с това е изчерпан трябва да се подготвим за сериозна икономическа криза. Неотдавна писахме за очакванията на американските експерти при устойчива цена от този порядък – 120 – 125 долара за месеци, икономиката на САЩ да изпадне бързо в рецесия. А оттам да имаме нова глобална криза.


 


Още повече, Русия е основен преговорен фактор, заедно със САЩ по ядрената сделка на Техеран и може силно да повлияе на резултата от без друго трудните и проточили се вече 7 години преговори.


 


JP Morgan също обяви прогноза за тазгодишната цена на черното злато, като песимистичната е за достигане не немислими пикове като $185 за барел.


 


Илиян Костадинов


 


 


 


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 07.03.2022 17:05

    ЛайНен да ни компенсира с парите, коитовзе под масата от Пфайзер от далаверата с ваксините - и готово! https://www.facebook.com/144824625562850/videos/486617039495836

RSS

Най-нови

60000 за Ед Шийран на ст. В.Левски

60000 за Ед Шийран на ст. В.Левски

60 000 души се събраха на концерта на Ед ...

реклама

към тв програма тв програма

НОВА 01 септември 22:30ч.

Бен-Хур

Режисьор: Тимур Бекмамбетов
В ролите: Джак Хюстън, Морган Фрийман, Тоби Кибъл

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

скорпион