2,4% от БВП ще са за справяне с пандемията и за непосредствена подкрепа на странната ни за хора и компании през 2020 и 2021 г. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев при представянето на Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България, предаде бТВ.


Той добави, че това е мярка за спасяване, а не са дългосрочни мерки.


Вицепремиерът обясни, че България ще разполага с почти 18 млрд. лв. по програмата за въстановяване и сътрудничество на ЕС.


Бюджетът на европейския съюз 2021-2027 е над 1 трилион евро, обясни той.


Тези средства ще са за инвестриране в дългосрочни предпоставки за растежа за всички страни членки, не само за България, обясни Дончев.


Той добави, че помощта е важна, защото въпреки мярката 60 на 40 страната ни е поставена пред риск от безработица.


"Започна в аванс работа по планба, бе създадена работна група през лятото. Определена е концептуалната рамка на документа, съобразили сме се с всички европейски документи и изисквания, всичми министерства и ведомства разработиха проекти в рамките на пакета цели. За 2 месеца всики те направиха 100 проекта за много вповече пари от предложените", обясни Дончев и добави, че изразходването на средствата по плана е в кратки срокове.


Краен срок за изразходване на средствата е 2026 г., изискването 2/3 от ресурса е да бъде вкаран в изпълнение в първите 2 години, къси периоди за изразходване, поясни вицепремиерът.


Той коментира и че представените 100 проекта е трябвало да бъдат редуцирани, някои съкратени като разходи.