Свързани новини

12.06.2020 12:00

20% срив на износа ни (1 млрд.лв) при работещи предприятия

Видян 2539 пъти | Коментари 3
Гласували 1 рейтинг: 4.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

            Българският износ се е сринал с близо 20% през април - първият пълен месец от въведеното извънредно положение в страната. Подобен срив при експорта на български стоки за ЕС и трети страни не е регистриран от световната финансова криза насам - и по-специално от септември 2009 г. Този шок беше очакван от икономистите, тъй като ограниченията за бизнеса и хората, въведени в опит да се ограничи разпространението на коронавируса, удари тежко търсенето и предлагането на стоки и услуги и затрудни веригите на доставки, предаде economic.bg.

Срив на износа има както към страните от Европейския съюз, така и към трети страни, показват данните за външната търговия, публикувани днес от Националния статистически институт (НСИ).


Общият износ на българските производители през април спада с 19.5% на годишна база, а в парично изражение това е близо 1 млрд. лв. Експортът към трети страни намалява с 18.4%, докато този към ЕС - с 20.1%. Номинално, спадът в износа към страните от Блока е почти двоен като сума (612 млн. лв.) спрямо този за трети страни (300 млн. лв.).

Най-сериозно е пострадала търговията на българските фирми с Египет, Сърбия, Северна Македония, Русия, Сингапур и Украйна. Горивата, машините и оборудването и превозните средства, които произвеждаме за износ и които всъщност са най-съществена част от експорта ни, са най-тежко ударени.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Разпищолил се от скука рентиер 12.06.2020 21:23

    До тоя с пожарните касети: Я дай десетина или един кашон ,че ми трябват за едно домино си редим на село с разни видове касетки.

  • 001 Рентиер на сравнително малък хотел с 1250 стаи 12.06.2020 21:20

    За сметка на това пък туристическия бранш особенно след последното удължаване на положението,компенсира напълно загубите от износ,чрез невиждани печалби,с над 75% по-високи от 2019 г.!В земеделието също печалбите( поне на документи !) са с над 395% по-високи !Заливаме цяла Европа с български плодове и зелени-чуци.Навсякъде по градове ,села а и по паланки ,народа ликува от благоденствие !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

козирог