09.12.2009 14:47

2009 г. ще завърши с дефицит до 500 млн. лева, твърди Дянков

Видян 1761 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

2009 година ще завърши с малък дефицит до 500 млн. лева с промяната в Закона за бюджета, която днес ще влезе в парламента. Това съобщи министърът на финансите Симеон Дянков на пресконференция в Министерски съвет, предаде БГНЕС.


Правителството ще подпомогне хората и българския бизнес предпразнично, допълни Дянков. България ще бъде с най-малък дефицит в Европейския съюз - 0,756% от БВП. „Декларираме решимостта за влизане в IRM II и Еврозоната”, категоричен бе вицепремиерът. За месец ноември бюджетът е с малък излишък – 48 млн. лева. Дянков прогнозира подобен резултат и за декември. Вицепремиерът отчете, че приходите и от Митниците и от НАП са нараснали. Той посочи, че се очаква спадът на БВП да стане 4,9%, припомняйки, че първата прогноза беше за спад от 6,3%. Това означава, че България ще произведе повече.


По думите на Дянков стабилната фискална политика означава стабилност на валутния борд. Той каза, че винаги има шанс пенсионерите да получат бонуси по празниците. Министърът е изпратил запитване до всички министерства какви празнични бонуси и премии са планирали. Двамата с премиера Борисов ще решат как ще се раздават те и дали част от тях да не отидат към социално „най-слабите”. Вицепремиерът категорично опроверга твърдението, че е направил „устно” разпореждане да се задържа ДДС. „Няма такова нещо – това не може да е част от една сериозна фискална политика”, заяви той. „Предпразничната” помощ за бизнеса и социално-слабите ще ще се разпоредели по схемата: 88 млн. лв. за селско стопанство; заплащане на договори в инфраструктурата – около 100-120 млн. лв.; 50 млн. лв. за изчистване на неплатени данъци и ДДС на фирми, а останалите пари: за социални помощи и здравеопазване. „Държавата не е във фалит”, подчерта Дянков.


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 29 септември 21:00ч.

Странични ефекти 2013 г. ‧ Трилър/Криминале ‧ 1 ч 46 мин

Режисьор: Стивън Содърбърг
В ролите: Руни Мара Емили Тейлър Джуд Лоу Dr. Jonathan Banks Чанинг Тейтъм Мартин Тейлър

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

дева