Свързани новини

20.04.2015 20:54

3,5 г. затвор за Енимехмедов

Видян 919 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Октай Енимехмедов трябва да лежи 3,5 години в затвора за нападението над Ахмед Доган. Това реши окончателно Върховният касационен съд.


 


Магистратите потвърдиха изцяло присъдата на първата и втората инстанция по делото. От наказанието на Енимехмедов обаче ще бъде приспаднато времето, в което е бил зад решетките и под домашен арест - около 2 години. Така на практика той трябва да лежи около 1,5 години в затвора.


 


Студентът от Бургас бе обвинен в опит за убийство на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган и за закана за убийство по хулигански подбуди. И трите съдебни инстанции са категорични, че няма доказателства за опит за убийство, а само за по-лекото обвинение - закана.


 


На 19 януари 2013 г. по време на официална конференция на ДПС в НДК Енимехмедов се качи на трибуната и стреля три пъти, но пистолетът засече. Оръжието, което е използвал нападателят, е газов пистолет. Няколко експертизи доказват, че с него Октай не е можело да убие Доган.


 


Според вещите лица е можело да се получат наранявания, ако се стреля от упор в главата, устата, слепоочието или близо до сърцето. С помощта на записите от видеокамерите експертите са установили, че разстоянието между пистолета и главата на политика било около 20 сантиметра.


 


Макар че Доган няма никакви физически наранявания, нападението е породило основателен страх - с този мотив държавното обвинение настоя да бъде потвърдена присъдата на Енимехмедов. Изненадващо в последния момент прокуратурата се отказа от по-тежкото обвинение за опит за убийство.


 


Размерът на наказанието е определен след преценка на възрастта на Енимехмедов, самопризнанията и психическото му здраве, става ясно от решението на ВКС. Магистратите са обсъдили последиците от случилото се за Ахмед Доган, както и големия обществен отзвук у нас и в чужбина. Според ВКС не са допуснати никакви процесуални нарушения и няма основания делото да бъде върнато за ново разглеждане или Енимехмедов да бъде оправдан.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес фокусът ви може да се измести към практичните аспекти


Днес фокусът ви може да се измести към практичните