05.07.2024 09:20

3-йно бият Лейбъристите, нокаут за Консерваторите след 14г. катастрофа

Видян 1035 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   Британската Лейбъристка партия нанесе жестоко поражение на управляващите консерватори. Лидерът на партията Киър Стармър ще бъде министър-председател на мястото на Риши Сунак.
    Екзитполовете сочат, че лейбъристите са на път да заемат 410 места в парламента срещу 131 за консерваторите - най-малко места в историята им, съобщи NBC NEWS.
    Стармър е бивш прокурор и центрист, който подкрепя НАТО и Украйна - външнополитически възгледи, които са близки до тези на президента Джо Байдън. Но той може да се окаже в противоречие с Доналд Тръмп, ако той спечели втори мандат.

Стармър, който ще наследи Сунак на премиерския пост след категоричната победа на неговата Лейбъристка партия, вече получава поздравления.


Риши Сунак подаде оставка като лидер на Консервативната партия


"Поздравления за моя приятел и нов министър-председател на Обединеното кралство @Keir_Starmer за неговата гръмка изборна победа", заяви австралийският министър-председател Антъни Албанезе в публикация на X. Поздравленията му бяха подкрепени от новозеландския министър-председател Кристофър Лаксън.

Канадският министър-председател Джъстин Трюдо също поздрави Стармър за "историческата" победа. "Предстои ни много работа, за да изградим по-прогресивно и справедливо бъдеще за хората от двете страни на Атлантическия океан", написа той в X.


Президентът на Израел Исаак Херцог благодари на Сунак "за това, че застана на страната на израелския народ" по време на войната на Израел с Хамас, и заяви, че очаква с нетърпение да работи със Стармър "за връщането на нашите заложници у дома" от ивицата Газа.


Лейбъристката партия е готова да "върне Великобритания в служба на работещите хора", заяви Стармър след свикването на изборите за лявоцентристката партия.

Победата на лейбъристите, които с лекота си осигуриха 326-те места, необходими за парламентарно мнозинство, слага край на 14-годишното управление на Консервативната партия, като Стармър ще наследи Сунак на поста министър-председател. 


Пламен Валентинов


 


    



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Ярослава Магучих

Падна легендарният световен рекорд на Стефка Костадинова

Последният български световен рекорд в ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 07 юли 21:00ч.

Милост

Режисьор: Дестин Креттон
В ролите: Майкъл Б. Джордан Браян Стивънсън Джейми Фокс Уолтър Макмилиън Уолтър Макмилиан

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

скорпион