21.10.2015 14:34

3 милиона българи беднуват

Видян 2642 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


40,1% от българите, или 2 908 600 души у нас беднуват. 21,8%  живеят в мизерия - крайна бедност, а част от тях попадат в онези над 33 на сто, които официалната статистика води в графата "граждани с тежки материални лишения". И рискът от попадане на все повече хора в тази графа се увеличава с всяка година. Изводите са отразени в годишното изследване Статистика на доходите и условията на живот на НСИ. Данните са за 2014 г.

Тогава линията на бедността за страната e 323,75 лв. средно месечно на лице от домакинство. Под тези доходи са били 1 578 300 българи, или 21,8% от населението на страната. В сравнение с предходната година размерът на линията на бедността се е увеличил с 13,2 на сто. Това са 800 000 нови бедни българи!

Най-висок е относителният дял на работещите бедни с начално и без образование – 63,5%. С нарастването на образователното равнище броят им намалява около 2 пъти за лицата с основно образование и над 7 пъти за тези със средно. А делът на работещите бедни с висше образование е около 1,5%.

През 2014 г. рискът от бедност в сравнение с 2013 г. нараства с 10,8 процентни пункта при домакинствата с три и повече деца и с 11,3 процентни пункта при семействата с един родител.

Данните показват, че най-често бедните хора се лишават от почивка извън дома - в половината от случаите. Същият брой лица казват, че не могат да платят със собствени средства неотложен ремонт в дома или на колата, да подменят полезен електроуред или внезапно наложило се лечение. Успоредно с това 44,6% посочват, че не могат да си позволят потребление на месо, пиле или риба всеки втори ден. Една трета изпитват затруднения при плащането навреме на разходите, свързани с жилището, а 40,4 на сто се ограничават при отоплението.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

рак