Свързани новини

16.10.2014 13:05

50 % от тийнейджърите ни са със сенна хрема

Видян 1092 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Всеки четвърти българин е засегнат от респираторна алергия. Основните причинители на алергиите са микрокърлежите.


Това стана ясно от пресконференция на Българското дружество по алергология, което представи своята информационна кампания „Алергията е лечима".


Ако не се вземат мерки навреме, всяка алергия се влошава, категорични са медиците.


Изследвания показват, че нивата на микрокърлежи в домашния прах могат да се увеличат до 2-3 пъти повече през есента в сравнение с летните нива, тъй като тогава има идеални условия за развитието им: висока влажност, поддържане на отопление в жилищата и намалена вентилация.


Лекарите предупреждават, че има тясна връзка между ринит и астма. 40% от пациентите с алергичен ринит имат и астма, а 80% от астматичните пациенти страдат от алергичен ринит. Доказано е, че при пациентите с алергичен ринит вероятността да развият астма е 3,5 пъти по-голяма в сравнение с останалите.


Много често алергичният ринит се пренебрегва и остава недиагностициран. Макар че симптомите могат да варират от леки до тежки, по-малко от половината пациенти (45%)  страдащи от алергичен ринит, търсят медицинска помощ и лечение.


Средно болните прекарват 7 години, без да потърсят медицинска помощ. Алергичният ринит е най-често срещаното алергично заболяване.


Доцент Мария Стаевска, главен асистент в Клиниката по алергология и астма към УМБАЛ Александровска, каза, че този проблем обаче е пренебрегнат. Респираторните алергии постепенно се влошават, по думите й. 20% от пациентите, провеждащи терапия за алергичен ринит, не отговарят задоволително на фармакотерапията и не се чувстват добре, поясни доцент Стаевска.


Стана ясно, че важен фактор за развитие на алергия е и генетичната предразположеност. Ако единият родител е алергичен вероятността детето да развие алергия е 35%, предразположеността обаче нараства на 70%, ако и двамата родители са алергични. Имаме цели семейства, които са алергични, каза тя.


Околната среда също е важен фактор за отключване на алергиите. 50% от тийнейджърите имат сенна хрема, изтъкна доцент Стаевска. Алергията на дихателните пътища е прогресивно състояние, подчерта тя.


Мария Стаевска обясни, че приемът на симптоматични лекарства само временно повлиява симптомите, без да лекува причината за болестта. Единственият метод за лечение на алергия е алергенната имунотерапия.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

козирог