Свързани новини

13.11.2014 13:28

571 българи са загинали по пътищата от началото на годината

Видян 1043 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

От 1 януари до 12 ноември по пътищата в страната ни са загинали 571 граждани. Ранените, вследствие на катастрофи са 7 412 души. Това показва статистика за тази година, която Вучков представи по повод Международния ден на възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия.



Пешеходците над 64-годишна възраст продължават да са най-уязвимата група. 48 % от загиналите тази година са именно възрастни хора. Именно поради това акцентът на кампанията тази година е върху безопасността на възрастните граждани.



34 % са ранените пешеходци в ПТП за последните месеци.



„Безопасността по пътищата е споделена отговорност", отправи послание вътрешният министър към всички участници в движението.



Вучков увери, че ще прояви максимална приемственост, тъй като независимо от промените в ръководството на МВР, проблемът е приоритетен. Чувствително е намалял броят на жертвите след ПТП - с 50 % от 2008 г. до момента, отбеляза той.



Европейският съюз (ЕС) си е поставил задача до 2020 г. да намали с 20 % травматизма и жертвите по пътищата в Европа.



Независимо от това обаче тази година има ръст на жертвите по пътя, което според Вучков означава, че трябва да се координират усилията си в тази насока.



Превантивна дейност, медийна кампания, по-безопасни пътища, уравновесена санкционна система и административните наказания от страна на КАТ, са мерките за справяне с негативната тенденция според силовия министър. Той обаче не пренебрегна и личната самодисциплина на водачите на МПС.



Относно връщането на мобилните камери, каквито предложения са застъпени в новия закон, МВР шефът коментира, че много внимателно ще изчетат тълкувателното решение на Върховния административен съд от месец март.



„Ще си направим консултация с юристи, защото ни се струва, че въпреки това тълкувателно решение, те (б.р. камерите) не са забранени", посочи той. По думите му, текстовете трябва да се прецизират така, че от една страна да гарантират справедливост и безпристрастност на този, който проверява движението по пътищата, а от друга страна наистина да могат да се ползват.



По установена през последните години традиция, на 16 ноември по инициатива на МВР и Националния съвет на религиозните общности България отдава съпричастност с пострадалите от ПТП. Инициативата има за цел изграждането на дългосрочна визия и посвещаването на общи усилия за установяване на модели на поведение, възпитание и образование, които да доведат до по-голяма грижа за съхраняване на човешкия живот и сигурността по пътищата в страната.



В кампанията участват още Дирекция „Вероизповедания" на МС, Столична община, Министерството на образованието и науката, БЧК и СБА.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес имате нужда от помощ

Днес имате нужда от помощ. Бъдете толерантни към