Свързани новини

22.11.2018 14:34

6,5 пъти по-малки заплати, но същите цени като в Германия

Видян 3912 пъти | Коментари 1
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Движение България на гражданите разпространи съпоставка, от която е видно, че при 6,5 пъти по-ниска средна заплата (83% от работещите не получават и нея) и 8 пъти по-ниска пенсия цените у нас са същите като в Германия. Даже открихме грешка – килограм хляб тук отдавна не е 1,10 лв. Даже в Лидл, където се пазарува най-изгодно, е 1,19 лв.


В Германия са по-евтини маслото, олиото, ориза, а захарта е на същите цени. От личен опит бихме сложили в графа по-изгодни при швабите и млякото, защото там то е под 1 евро на повечето места. Упоменатата в списъка цена е за биопродукт, а у нас той е бая по-скъп.


Българската кошница за пазаруване на основните хранителни стоки излиза общо 31, 30, а немската – 33,60 лв. Ако свалим от нея млякото с реалната му стойност там и прибавим към нашата стотинки за хляба, разликата ще остане в рамките на левче. Но какво е то на фона на 7373 лв. средна заплата в страната на Меркел и дори при 2407 лв. средна пенсия там.


Ако в кошницата бъдат прибавени домашните препарати и уреди, немската кошница даже ще излезе доста по-евтина, понеже в Германия цените в DM например са значително, да не кажем почти двойно по-ниски, отколкото при нас, свидетелстват живеещи в Германия наши интернет читателки.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen-13 30.06.2019 14:08

    В БГ не са същите цени като в Германия, по високи са!!! Българската кошница за пазаруване на основните хранителни стоки излиза общо 31, 30 + 20%ДДС = 37,56 лв.!!! Допълнително облагане на основните хр. стоки НЯМА в нормалните държави - само в Колониите им!!!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

близнаци

Едно такова майско празнично се получава при вас

Едно такова майско празнично се получава при вас.