Свързани новини

25.06.2014 17:40

Австрийският президент: Южен поток трябва на ЕС, защото ще имаме нужда от още газ

Видян 1068 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

50 км газопровод за 200 млн. евро е австрийското участие в Южен поток. Страната обаче няма намерение да се отказва от строителството на мегапроекта, чиято стойност се изчислява общо на около 30 милиарда евро. Това стана ясно от думите на президента на Австрия Хайнц Фишер по време на посещението на руския му колега Владимир Путин във Виена.

„Ние смятаме Русия за важен и надежден партньор, третият най-голям за нас извън ЕС, след САЩ и Швейцария. Никой не може да ми обясни и аз да обясня на народа на Австрия защо една тръба, която минава през страни от ЕС и НАТО – 7 на брой, не би трябвало да минава. Европа има нужда от Южен поток, защото ще й трябва все повече природен газ в бъдеще”, смята Фишер, цитиран от EurActiv.

Путин обясни, че САЩ имат против Южен поток, както още от 60-те години на миналия век са имали своите доводи срещу прокарването на газопровод във ФРГ от СССР, който сега бил гръбнак на европейската енергийна сигурност.

Късно снощи МС на България изпрати своя отговор на трите въпроса, зададени от ЕС, които наложиха временно замразяване на Южен поток на наша територия в началото на месеца. В документа се казва: „Междуправителственото споразумение за изграждането на газопровода Южен поток от 2008 г. не предоставя изключителни права, концесия или обществена поръчка на Южен поток България АД да проектира, финансира, строи и експлоатира газопровода, който ще бъде собственост на компанията”. В позицията на МС се посочва още, че "създаването на дружеството с решение на МС през 2010 г. е в съответствие с вътрешното законодателство и не нарушава разпоредби от Общностното законодателство. По отношение на възлаганите от дружеството договори не се нарушават принципите за недискриминация, равно третиране и прозрачност и прилаганите от дружеството правила съответстват на тези принципи".




Етикети
, ,
Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 29 септември 21:00ч.

Странични ефекти 2013 г. ‧ Трилър/Криминале ‧ 1 ч 46 мин

Режисьор: Стивън Содърбърг
В ролите: Руни Мара Емили Тейлър Джуд Лоу Dr. Jonathan Banks Чанинг Тейтъм Мартин Тейлър

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.