19.09.2023 14:31

Азербайджан обяви "мерки за борба с тероризма" в спорния регион

Видян 597 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Азербайджанските военни са започнали "антитерористични мерки от местен характер" в спорния регион Нагорни Карабах, се казва в изявление от вторник. Операцията беше обявена като начин за "осуетяване на широкомащабни провокации" от страна на арменската страна.

Баку заяви, че целта на военните действия е била да се обезвредят "позиции на арменските въоръжени сили" и други военни цели. Тя се ангажира да не атакува граждански обекти.

Министерството заяви, че е информирало командването на руските мироопазващи сили, разположени в региона, както и руско-турската мисия за наблюдение. То заяви, че операцията е имала за цел да приложи тристранното споразумение с Русия и Армения, което осигурява правното основание за присъствието на руските миротворци. В изявлението Армения беше обвинена, че извършва военно струпване в Нагорни Карабах и провежда диверсионни операции срещу азербайджанските войски.


Арменското министерство на отбраната реагира на новината, като отрече да е изпращало войски или техника в Нагорни Карабах и заяви, че твърденията на Баку за обратното са неверни.

По-рано през деня министерството опроверга твърдението на Азербайджан, че негови сили са обстрелвали азербайджански позиции през нощта. Баку твърди, че инцидентът е станал на границата между двете държави в район, разположен на 100 км от Нагорни Карабах. При неотдавнашната ескалация на напрежението между двете страни се наблюдаваха редица избухвания.

Нагорни Карабах обяви независимост от Азербайджан в края на съществуването на СССР. През 90-те години на ХХ в. преобладаващото етнически арменско население в региона води пълномащабна война за своя суверенитет и оттогава е подкрепяно от Ереван.


През 2020 г. избухва втори голям конфликт за Нагорни Карабах, в резултат на който се стига до големи кръвопролития, а Баку получава контрол над значителна част от загубените преди това територии. Прекратяване на огъня с посредничеството на Русия сложи край на военните действия.

Правителството на арменския министър-председател Никол Пашинян обвинява Москва, че не е предоставила на Армения военна подкрепа, за да се противопостави на Азербайджан. Междувременно САЩ вече се позиционираха като доставчик на сигурност за Армения вместо Русия, която е традиционен съюзник на Ереван.


 


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

скорпион

Днес дори самите вие ще се изненадате от оптимизма си

Днес дори самите вие ще се изненадате от оптимизма си.