Свързани новини

26.04.2015 16:04

България плаща на Лувъра, вместо той на нея

Видян 2374 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Вежди Рашидов сам се сравни с Людмила Живкова, но за съжаление без да мисли. Защото тогавашната изложба на тракийско изкуство донесе на България милиони приходи, а сегашната – многомилионни разходи. Тайният договор между Министерството на културата и Лувъра, изваден от Биволъ, доказа, че националният интерес не е защитен по никакъв начин. Оказва се, че всички разходи – от избора, пакетирането, транспортирането, излагането на колекцията, 1 милион държавна гаранция за нея, възможностите за увреждания, пропуснатите ползи на 17 наши музея, лишени от най-ценните си експонати точно насред туристическия сезон, авторските права и производството на каталозите са за сметка на бедния роден данъкоплатец. Всички приходи са за френската страна – билетите на посетителите – до 1,5 милиона души, приходите от каталога – бройката е 50 евро. Лувърът би трябвало да рекламира изложбата, но както се видя, той я откри в почивен ден, нямаше никакъв пиар, нито пък бордове и дори един на фасадата, за да се привличат посетители. На всичко отгоре кураторът от френска страна подчерта, че интересът му е за връзката между тракийците и гръцката култура. Нито дума за България.

Според Мрежата на европейските музейни организации (NEMO) към Съвета на Европа, наемането на музейни изложби, освен културни и цивилизационни измерения, има и един практичен аспект, а именно финансовия. Това дава възможност големите европейски музейни институции с голям туристопоток и съответно оборот от продажба на билети, рекламни материали, сувенири и т. н., да споделят своите „скромни“ приходи с развиващи се музеи с малък туристически оборот.Е, ние направихме точно обратното на европейската практика. И то си има обяснение...

Шеф на международната дейност на Министерството на културата е Деяна Данаилова. Разкритие на 19 минути миналата есен доказа, че именно тя опорочи конкурса за Европейска столица на културата като негов организатор от българска страна. Домакинството бе дадено на Пловдив – града, за който работи собствената й дъщеря. Случаят стигна до Европейската комисия, а след това беше потулен от виновниците покрай изборите през октомври. 

Вместо да бъде уволнена или поне наказана за удивителната наглост, дъщерята на първия секретар на БКП в Русе по времето на соца, която се ползва с протекциите на Вежди, въпреки факта, че семейството й прекръщава мюсюлмани като, него е издигната. 

Тъй като е ясно, че Вежди Рашидов няма да подаде оставка след скандала, нека поне да вземе главата на Деяна Данаилова! Да не напомняме и предишни международни проблеми, които създаде нейното звено на министерството на културата – например не по-малко трещелия в медиите казус с пращане на самолет и настаняване в 5-звезден хотел на цяла делегация, включваща Вежди, сегашния вицепремиер Румяна Бъчварова, абонираните за командироване от властта журналисти и т.н. на филмовия фестивал във Венеция. Там България беше забъркана в скандал, тъй като се разкри, че всичко това е извършила някоя си Мишел Бонев – една от жените, уреждали „колежки“ за купоните на Берлускони, за която той се бе опитал да уреди несъществуваща награда. 

Стига сме се посрамвали като нация заради такива недоразумения!





Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

риби

Днешният ден подчертава важността на завършването

Днешният ден подчертава важността на завършването,