Българската банка за развитие ще обслужва предприятия от отбранителната индустрия

Свързани новини

25.06.2024 16:06

Българската банка за развитие ще обслужва предприятия от отбранителната индустрия: Министър Карадимов

Видян 315 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Българската банка за развитие (ББР) е естествен партньор на предприятията от стратегическите за държавата сектори. Новоприетата стратегия за периода 2024-2026 г. предвижда банката, чийто принципал е Министерството на иновациите и растежа, да реализира подкрепа за стратегически сектори на страната, включително отбрана и военнопромишлен комплекс.


Това заяви министърът на иновациите и растежа доц. Росен Карадимов днес по време на работна среща с компаниите, производители от военнопромишления комплекс, сред които „ТЕРЕМ-ХОЛДИНГ“ ЕАД, „Арсенал“ АД, „Вазовски машиностроителни заводи“ ЕАД, „Оптикс“ АД, „Самел-90“ АД, „Аркус“ АД и други.


На срещата бяха представени възможностите за развитие, подкрепа и финансиране на производители в сектора по линия на ББР, по Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ), както и за финансиране на иновации в отбранителната индустрия.  


В дискусията участваха заместник-министрите на иновациите и растежа Веселина Минчева и проф. Георги Ангелов, заместник-председателят на Надзорния съвет на ББР Деляна Иванова и представители от двете институции.


„Банката може да осигури адекватно обслужване на предприятия от отбранителната индустрия, които в последните години имат затруднен достъп до банкови услуги“, посочи Иванова. Новоприетата стратегия на банката и подготвените промени в Устава й позволяват на ББР да предлага банково обслужване и финансиране на държавни и частни предприятия от военнопромишления комплекс без ограничение на неговия размер.


ББР е специализирана в обслужването на външнотърговски сделки на фирми от военнопромишления комплекс повече от 15 години и осигуряване на разплащанията по тях. Като 100% държавна финансова институция, тя е международно признат и приемлив партньор при издаването на акредитиви, гаранции и контрагаранции.
По време на срещата зам.-министър Минчева представи финансовите и нефинансовите мерки за насърчаване на инвеститори и критериите за сертифициране на проекти по ЗНИ. Миналата година са сертифицирани два проекта по ЗНИ на компании от отбранителната индустрия на обща стойност малко над 26 млн. лв., а в момента в процес на сертифициране е проект за 5 млн. лв., който предвижда разкриване на 25 работни места.


Зам.-министър Ангелов информира за възможностите, които Фондът за иновации на НАТО и Ускорителят в областта на иновациите в отбраната в северния Атлантик (DIANA) предоставят за компаниите от сектор „Отбрана“. Фондът на НАТО осигурява инвестиции в участващите държави, като размерът на финансирането е около 1 милиард евро за всички страни за период от 15 години. „Целта е да се предоставя подкрепа във високотехнологични стартиращи и развиващи се компании, които имат потенциал за приложения в сигурността и отбраната“, каза Ангелов. Той допълни, че DIANA ще се съсредоточи върху високите технологии, които НАТО определя като приоритети: изкуствен интелект, обработка на големи данни, квантови технологии, автономия, биотехнология, нови материали и Космос.





Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Словения

Най-дружелюбните страни в Европа

10. Хърватия. Резултат 91.78 Някога лятно ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

риби

Днес бъдете внимателни с кого се свързвате, особено по отношение на любов и финанси

Днес бъдете внимателни с кого се свързвате, особено по