Свързани новини

26.06.2014 12:01

Българските плодове и зеленчуци изчезват от магазините

Видян 1301 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Българските плодове и зеленчуци са на път да изчезнат от магазините. Причината са градушките, които удариха страната през последните седмици. Ледените късове и пороите поразиха 80% от градините, казва Цветан Цеков, собственик на най-големите овощни бионасаждения у нас и член на Асоциацията на земеделските производители. До дни по щандовете ще останат само гръцки череши, защото нашите са съсипани от дъжда и загниват много бързо, пише "Стандарт".Ябълки, кайсии, круши, праскови ще има само от внос, защото българските са почти изцяло унищожени. Подобно е положението и с доматите и краставиците, разказва Цеков. В неговата градина пораженията върху незащитените с мрежа срещу градушки дръвчета са 100%.


Нанесени са поражения дори на площите, над които има защита. Загубите ни са огромни и не се изразяват само в съсипаната реколта за тази година, обясни стопанинът. Ударените от ледените късове листа и клони са врата за различни зарази, които могат да доведат до унищожаване на дръвчетата, коментира агрономът Светла Липова. Дори да се спасят дръвчетата, те ще трябва да се възстановяват в следващите две години, обясни тя. Това означава, че още два сезона дървото няма да дава пълния капацитет от плодове и съответно евентуалната печалба от него ще е по-малка.


Тази година изобщо не може да се говори за печалба, работим на загуба и влагаме много сили и средства за поддръжка на дръвчетата, само за да ги запазим за следващата година, обяснява Цеков. Колегите му в страната са изправени пред същите проблеми. Помощ от държавата не чакат. Независимо от приказките, че и ние ще бъдем подпомогнати заради загубите, това няма да се случи, не се случи и предходните години, винаги сме на опашката казва Цеков.


Според него друг сериозен проблем пред овощарите и производителите на зеленчуци е бавенето на проектите за инвестиции в градините по Програмата за развитие на селските райони. Десетки проекти залежават с месеци в Държавен фонд "Земеделие". Голяма част от тях са за изграждане на защитни мрежи срещу градушките, което е важна, но доста скъпа инвестиция. Отговор обаче няма, разказва Цеков. При това положение секторът е изправен на ръба на оцеляването въпреки твърденията на земеделския министър проф. Димитър Греков, че е приоритетен, допълва производителят.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Великден

Христос Воскресе!

 Великден или Възкресение Христово е ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

близнаци