Свързани новини

04.04.2009 11:58

Балотажът на президентските избори в Македония

Видян 1685 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

От балотаж ще стане ясно, кой ще бъде следващият президент на Македония: Георге Иванов от управляващата национално-консервативна ВМРО-ДПМНЕ, макар и да не е член на партията, и Любомир Фърчковски от социал-демократите, предаде БГНЕС.


В неделя всъщност няма да се проведе избор между двама кандидати, две визии и две програми. Решаващи ще бъдат партийните пристрастия на избирателите. Единият кандидат - Георге Иванов - е смятан за лишена от харизматичност, бледа личност. Усещането за това се усилва и от факта, че той не е добър оратор. Вторият - Любомир Фърчковски - е по-самоуверен и ловък в словото, но пък се възприема като арогантен. Нито един от двамата не предизвика някакво въодушевление сред електората. Така че отново в Македония вотът ще е или за ВМРО, или за СДСМ. Тъй като обаче подкрепата на партийните членове и симпатизанти не е достатъчна за победата, борбата и пазарлъците се водят за благосклонността на останалите партии и техните съответни препоръки за единия или другия кандидат към собствения им електорат. Едновременно провеждащите се общински избори предлагат благоприятна база за покупко-продажби на гласове. Все още не се знае, кой ще поеме властта в столицата Скопие, в бастиона на албанците Тетово, Охрид, Струга и други градове. Ключовият въпрос е обаче, дали етническите албанци сред избирателите изобщо ще демонстрират някакъв интерес към кандидат-президент от македонски произход? А още по-важен въпрос е пък, дали избирателната активност ще включи най-малко 40 на сто от 1,8 милиона имащи право на глас - минимума необходим за валидността на вота според конституцията? Съгласно последните анкети близо 46 на сто няма да се отправят към урните, а още 15 на сто се колебаят. Напрежението расте, като ситуацията се изостря и във връзка с общинските избори. Представителите на международната общност поради това предупреждават, колко важно е балотажът да протече без инциденти, без да се оказва натиск върху гражданите:


"Тук, в Скопие, трябва да се гарантира пълното спазване на всички стандарти. Трябва да получи израз волята на избирателите. Очаквам балотаж, който да повтори демократичната практика от вота през март", казва посланикът на ЕС в Македония Ерван Фуере.


Комисарят по европейското разширяване Оли Рен изпрати от Парламента на Европа послание до македонците:


"За Бившата югославска република Македония изборите са кондицио сума ква нон, /условие без което не може/, условие за прогреса. Полуфиналът протече добре, сега се очаква последния етап." Оли Рен обеща и награда:


"Ако страната изпълни условията и постигне напредък в процеса на реформите, Комисията на ЕС може да помисли върху препоръка за дата за започване на присъединителни преговори с Македония до края на годината".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

козирог