Свързани новини

27.11.2009 15:02

Барозу обяви номинациите за основните постове в ЕС

Видян 1374 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Председателят на Еврокомисията Жозе Барозу обяви днес на пресконференция в Брюксел номинациите за петте основни поста в бъдещия състав на комисията, предаде АФП.


Ресорът финансови услуги и вътрешен пазар е поверен на французина Мишел Барние въпреки резервираността на Великобритания за тази номинация. Финландецът Оли Рен ще поеме икономическите и валутните въпроси, а белгиецът Карел де Гухт ще бъде еврокомисар по търговията. Известна е и номинацията за ресора по въпросите на климата – той ще бъде поверен на датчанката Кони Хедегард. Испанецът Хоакин Алмуния е номиниран за еврокомисар по конкуренцията. Според БНР на българския външен министър Румяна Желева ще бъде поверен постът комисар по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи. АФП дава кратки справки за личностите, които ще бъдат в "първата редица" на изпълнителния орган на ЕС.


Хоакин Алмуния. Този 61-годишен испанец, с юридическо и икономическо образование ще бъде един от стълбовете на новата комисия. Неговият пост беше обект на най-много апетити. След като досега беше бюджетният жандарм на ЕС в качеството си на еврокомисар по икономическите и валутните въпроси, той се превръща в жандарм в сферата на конкуренцията, т.е. ще следи да се спазват правилата на здравословната конкуренция между компаниите в съюза и ще слага бариери пред незаконните публични субсидии. Бил е министър на труда в своята страна и генерален секретар на Испанската социалистическа работническа партия.


Оли Рен. Финландец, 47-годишен, либерал поема икономическите и валутните въпроси, след като в досегашния състав на комисията отговаряше за разширяването. Дискретен, но с известно чувство за хумор, той получава новия си пост като добра компенсация за това, че не успя да стане външен министър на ЕС. Задачата му като бюджетен жандарм няма да е лесна в момент, когато поради кризата бюджетните дефицити буквално експлодират.


Карел де Гухт. 55-годишният фламандски белгиец либерал ще бъде комисар по търговията и ще води преговори за важни договори за свободна търговия с останалата част от света и със Световната търговска организация. До това лято беше външен министър на своята страна, но е смятан за не особено дипломатичен, след като през 2008 г. предизвика криза между Белгия и ДРКонго, която страна обвини в корупция.


Мишел Барние. Французинът на 58 години, член на партията на Никола Саркози Съюз за народно движение, поема ресора финансови услуги и вътрешен пазар, на който Париж държеше най-много. Бил е еврокомисар по регионалната политика и реформата на институциите в периода 1999-2004 г. при тогавашния председател на ЕК Романо Проди.


Кони Хедегард. Датчанката на 49 години отговаряше по въпросите на климата в правителството на своята страна и назначаването й на аналогичен пост в ЕК е силен сигнал преди конференцията в Копенхаген по въпросите на климата. Преди да се посвети на политическа кариера, е била журналистка. Информацията е на БГНЕС.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

риби

Налага се да спрете малко с мислите от егоистичен характер

Налага се да спрете малко с мислите от егоистичен