Безплатни прегледи за рак на простатата организират през ноември във ВМА

Свързани новини

23.10.2024 12:23

Безплатни прегледи за рак на простатата организират през ноември във ВМА

Видян 207 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Военномедицинската академия ще се включи в инициативата с профилактични прегледи и скрининг за ранна диагностика на рак на простатната жлеза, съобщиха от пресцентъра на болницата. Консултациите със специалистите от Клиниката по урология, ръководена от проф. Илия Салтиров, ще се осъществяват през целия месец ноември във вторник, сряда и четвъртък от 15.30 до 18.30 ч. в кабинет № 242, етаж 2 в Поликлиника-ВМА.

От лечебното заведение обясниха, че е необходимо записване на телефон: 02/92 25 334, до изчерпване на предварително обявените часове. Не се изисква направление от личния лекар. Препоръчително е пациентите да изследват предварително своя простато-специфичен антиген (ПСА/PSA).

"Movember" е ежегодна инициатива, която цели повишаване информираността относно методите за скрининг, диагностика и лечение на онкологичните заболявания при мъжете, посочват от ВМА.

Простатният карцином е едно от най-често срещаните онкологични заболявания сред мъжете в Европа, включително и в България. Европейската урологична асоциация препоръчва ежегодното изследване на туморния маркер на простатната жлеза – простатно-специфичен антиген (ПСА/PSA) при всички мъже над 50-годишна възраст, както и след навършване на 45 години при мъже с фамилна обремененост за простатен карцином. Резултатите от изследването трябва да бъдат консултирани със специалист-уролог и интерпретирани съобразно конкретното състояние на пациента.

В началната си фаза на развитие простатният карцином не предизвиква оплаквания, затова профилактичните прегледи и изследвания са важни за навременното му диагностициране. Ракът на простатата е напълно лечим, когато е открит в ранен стадий.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.media си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бтв Синема 27 октомври 21:00ч.

Пропукване 2007 г. ‧ Трилър/Криминале ‧ 1 ч 53 мин

Режисьор: Грегъри Хоблит
В ролите: Антъни Хопкинс Тед Крауфорд Райън Гослинг Уили Бийчъм Розамунд Пайк Ники Гарднър

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

лъв