05.06.2024 09:22

Bird: Любимец на Нинова и шеф на младежкото БСП Алекс Гигов е разследван за изнудване

Видян 1684 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Окръжната прокуратура в Пловдив е образува досъдебно производство по сигнал срещу председателя на младежката организация на БСП в район "Оборище" – Алекс Цеков Гигов.


Разследването е по работно обвинение за принуда и е изпратено по компетентност в Софийската градска прокуратура (СГП), защото има обосновано предположение, че престъплението е извършено от лице с имунитет. В случаят това е резултат от факта, че Алекс Гигов е кандидат-депутат в листите на БСП за София и Пловдив – Област, съобщава сайтът Bird.

"Гласове" припомня, че Корнелия Нинова сложи Гигов в 25 МИР в София и в Пловдив - Област след като номинираните там напуснаха заради наложения водач на листата. Според социалисти Алекс Гигов се ползва с изключителното доверие на Нинова, която го направи и държавен служител преди да завърши висше образовние, докато беше вицепремиер в правителството на Кирил Петков. Гигов е шеф на младежкото обединение в район "Оборище" в София. Районът в който членува и Корнелия Нинова.

А ето и цялата статия на Димитър Стоянов в bird.bg:

Координаторът на ПП “МЕЧ” за град Пазарджик Красимир Костов сигнализира пред BIRD, че председателят на младежката организация на БСП – Алекс Гигов е изнудвал зет му Талал Уаез и неправомерно е иззел 17 автомобила, оборудване и мебели от автосервиз собственост на дъщеря му.

„Принудително (на 26 04. 20204 г.) отнема (със заплаха) няколко автомобила от сервиза на зет ми и дъщеря ми. На втори етап отива с някакъв маскиран човек и отнема още три автомобила, предния път 14, след това изпраща човек до къщата му (на зет му) да му даде още 15 000 – всички налични кешови пари. Едно престъпление, по което е образувано ДП по чл. 214 ал. 2 от НК.“

От своя страна Гигов, коментира пред медията ни, че всъщност той е бил обект на изнудване от страна на Костов и е бил заплашван с медийни публикации. И двете страни твърдят, че са били притискани за пари, като сумите варират от 50 хиляди до 1 милион лева. Гигов излага своята версия за случилото се.

Няколко автомобила за мен

„Аз си купих няколко автомобила за мен, но тъй като не ми стигаха пари, за да купя повече от един, започнах да намирам клиенти. Намирах, продавахме, намирах, продавахме. Идеята беше колите да си ги държи на името на фирмата, докато намерим клиент. Преди няколко седмици ми се наложи да взема всичките коли, които са на клиенти. Той (Талал Уаез) доброволно ми ги прехвърли, въпреки че в жалбата бащата на въпросното момиче (Ива Костова) умишлено го е принудил да напише, че принудително съм му ги взел. Управителят на фирмата, който се казва Талал Наджар (счетоводител, не управител) ми е прехвърлил самите коли доброволно, в присъствието на Талал Уаез и с разрешението на Ива Костова. Целият проблем идва от бащата на Ива, който ме заплаши, че ще сезира всякакви медии и ще си върне колите, тъй като аз съм бил длъжен на лицето Талал Уаез. Понеже съм му бил обещал едни пари, за да работи с тях. Това не е така. Аз първо съм държавен служител, после съм с ограничени възможности. И трите коли, които съм си ги купил, аз съм ги купил след платени данъци, то се вижда. Даже съм с 29 000 лв. заем, заради една „набутвация“ от негова страна.”

По казуса първоначално е сезирана окръжната прокуратура в Пловдив, която е образувала досъдебно производство, защото явно е констатирала, че има достатъчно данни за извършено престъпление. Делото мигновено е изпратено по компетентност на Софийска градска прокуратура, заради хипотезата, че извършителят е лице с имунитет.

Държавен служител с фирма в Дубай

Според информацията, представена ни от Красимир Костов и според регистрите в Обединените арабски емирства, Талал Уаез и съпругата му Ива Костова са бизнес партньори и съдружници с Алекс Гигов. Общата им търговска дейност – внос и продажба на автомобили, се е реализирала през компанията “Balkan Bid Auctions Organizing Co”, която е учредена в Дубай. Гигов държи 48% от юридическото лице, а Костова и Уаез по 26%. Управител е Талал Уаез. И тримата съдружници са резиденти на ОАЕ. Гигов също потвърди, че е бил съдружник в компания, базирана в ОАЕ, но Талал Уаез го бил подвел.

 Раксимиле на част от регистрацията на дубайската “Balkan Bid Auctions Organizing Co”

Искахме да бъде финансирана със Startup. Той ме излъга за самото финансиране. Нямаше такива неща. Цялата работа беше, щото той си е мислил, че имам пари, ако имам пари да ги дам, той да ги върти. Само че идеята на тази фирма беше да се направи Startup. Да се закупуват коли с финансиране от банка, която даваше финансиране на нови startup-и и да работим заедно.“

Костов твърди, че Гигов е финансирал своя дял от дубайската компанията чрез crypto валута и във фирмата се пазели данни за crypto wallet, през който е минало плащането на младия политик по този проект. То възлизало на около 250 000 лв. Отделно други около половин милион били платени от Гигов за автомобили, които били получени от клиенти.

Съдружниците на младежкия БСП лидер не се поинтересували от произхода на средствата му. Гигов обаче твърди, че с crypto е платил само една от трите коли, които купил за себе си от Талал Уаез. Той е категоричен, че не е разполагал с пари, които да е инвестирал в Дубай. Тук тезата на Гигов изглежда нелогична, защото очевидно Уаез е имал връзките в САЩ и Дубай, за да реализира внос на автомобили, а в тази ситуация Гигов би могъл да е полезен като съдружник, само ако осигури финансиране. Красимир Костов твърди, че именно това е била неговата роля.

И Гигов и Костов са съгласни, че съдружието между двамата мъже започнало покрай покупка на кола – Ford Mustang, която Уаез внесъл от САЩ за Гигов. Преди около година младежкият лидер на БСП си я поръчал. След сделката двамата бързо станали бизнес партньори. Арабинът от години се занимавал с покупка и внос на коли от САЩ. Негови роднини – американски граждани, наддават по търгове зад океана за автомобили втора употреба. Обичайно сделките били изгодни спрямо цените, на които подобни коли се предлагат в Европа. После колите се качвали на контейнеровози и акостирали в Холандия. Оттам пътували с автовози из цяла Европа и съответно до България. Той оперирал и оперира у нас до инцидента чрез фирмата “Сенчъри Маднес”, която е собственост на съпругата му Ива Костова. Макар че регистрацията на юридическото лице е в Пловдив, реално дейността по поправка, туининг и други подобни се извършва в сервиз в село Стряма, който е нает от компанията.

Според Гигов инициативата за партньорството дошла от Талал. Костов пък твърди, че Гигов предложил съдружие. Така се стигнало до рискованата бизнес авантюра в Дубай. Костов обяснява, че мъжете опитали да реализират схемата за внос на коли втора ръка от САЩ в ОАЕ, но тя не сработила. Конкуренцията била огромна, но те се били съобразили с нея. Костов също потвърждава, че е имало планове компанията им да се финансира първоначално като startup, но и те се провалили. В крайна сметка партньорите генерирали около половин милион загуби. Съдружниците се видели принудени да продадат внесените в Дубай коли под себестойност и приключили безславно с този проект.

„Автомобилите, които са закупили са били на стойност за над 200 000 лв., които след това продават на огромна загуба. В същото време имат високи разходи, като наем на два апартамента, придвижване и ежедневните разходи.“

Гигов обаче твърди, че не знаел с какво точно се занимавала компанията, а Ива Костова го подвела с измама да подпише пълномощно.

„В последствие разбирам, че Ива е имала пълномощно от мое име. Не зная дали са въртели коли, имам съмнение, че са въртели. За жалост правителството в ОАЕ не ми даде информация за оборотите.“

Според Красимир Костов точно преди изборите мъжете направили уговорка да си изчистят сметките. Уаез бил поел ангажимент на 15 май и 15 юни да плати на Гигов по 100 000 лв., за да го компенсира, поне частично, за загубите му от Дубай. На 25 април обаче Гигов отишъл с група мъже в сервиза и по думите на Костов принудил счетоводителя Талал Наджар – сириец с уседналост у нас, да прехвърли 14 от намиращите се в Стрелча автомобили на името на няколко лица, чиито лични карти Гигов носел в себе си. Колите били фактурирани на занижена стойност. Костов твърди, че Алекс Гигов е бил придружен от въоръжени лица. Гигов има различен прочит на събитията.

Историята обаче не свършва до тази случка от 25 април. На първи май, пак по данни на Красимир Костов, Гигов отново посетил сервиза, затворил всички работещи там в една стая, като им отнел телефоните. За няколко часа, без всякакво правно основание, той взел още три коли, които качил на платформи, както и цялото оборудване на сервиза. При първия ни разговор Гигов заяви, че този сервиз всъщност в негов. Но после зави, че само е плащал половината наем за ремонтната база.

Костов узнал за действията на Гигов, когато последният изпратил в дома на дъщеря му счетоводителя на Сенчъри маднес да вземе 15 000 хиляди лв. под заплахата, че ще зет му ще има огромни проблеми. В комуникацията си с Уаез, Гигов го заплашвал с физическа саморазправа и твърдял, че е близък с Корнелия Нинова и някой си “Бебето” от БСП (вероятно Иван Петков). А също и с Американското посолство и с руската мафия, твърди още Костов. Едно от потвържденията за физически натиск от страна на депутата е видео, в което той изкъртва регистрационната табела на колата на Уаез.

 

Гигов отрича на 1 май да е прибирал още коли от базата в Стрелча. Той твърди, че е иззел от там 15 коли – негови и на негови клиенти. Костов твърди, че возилата за 17 и са иззети без правно основание. Най-любопитен е моментът с оборудването. Гигов твърди, че иззетите от него вещи – мебели и техника от сервиза в Стряма са били негова собственост. За сметка на това Красимир Костов предоставя фактури от покупката им, които са на името на фирмата на дъщеря му. С голяма вероятност иззетите от Гигов вещи са били заприходени като активи във фирмата на Ива Костова. Гигов обаче не вижда нередност.

След като Талал Уаез изпраща 15 000 в брой на по счетоводителя си на Гигов, Костов го убедил да подадат сигнал в полицията в Пловдив. В очите на арабина кандидат депутата от БСП бил много влиятелен човек и на Костов му трябвало известно време, за да го убеди да сезира МВР. В края на краищата двамата отиват в МВР Пловдив. Там по заявителския материал е образувано досъдебно производство 77/2024 по описа на Криминална полиция в Пловдив. Наблюдаващ прокурор е Мирослав Йосифов от окръжната прокуратура. Разследването се води по работно обвинение в принуда, но вероятно може да бъде преквалифицирано и в грабеж или самоуправство. Пред екипа ни прокурор Йосифов потвърди, че при него е имало такова дело, но то вече не е в Окръжната прокуратура в Пловдив. Досъдебно производство е било изпратено след образуването му по компетентност на Софийската градска прокуратура, поради съмнения за престъпление, извършено от лице с имунитет. Йосифов отказа да коментира детайли от разследването с мотива, че не иска да повлияе върху мнението на компетентните прокурори от СГП.

Според Гигов действията на Костов целят да саботират предизборната му кампания. Въпреки, че Гигов не е на избираеми места нито в София, нито в Пловдив – област, той правел активна кампания. По думите му бил номиниран от ръководството на БСП в листите, заради липсата на желаещи и тежкото положение на партията. Гигов не е непознато име. По време на предходната предизборна кампания за него и родителите му беше публикувана статия в близки до ГЕРБ медии. Вероятно и този конфликт между Гигов и съдружниците му от мнозина би бил приет за по-скоро битова ситуация, но в казуса има множество смущаващи обстоятелства.

Проверка, за валидността на лиценза на дубайската “Balkan Bid Auctions Organizing Co” показва, че той е валиден и към днешна дата:

 
Бизнес лицензът на дубайската фирма

 
Източник: bird.bg



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

водолей

Внимавайте, много сте разсеяни

Внимавайте, много сте разсеяни, а имате доста сериозни