17.07.2024 09:07

БНБ отстрани Андрей Гюров като подуправител

Видян 332 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Управителният съвет на Българската народна банка (БНБ) установи несъвместимост при подуправителя Андрей Гюров и го освободи от длъжност. В края на юни антикорупционната комисия излезе с решение, според което той не може да заема длъжността, тъй като е бил и член на партия и съдружник в търговско дружество. Гюров ще обжалва решението на БНБ пред Върховния административен съд.


Припомняме, че 19 минути първи писа, че той не е напуснал Изпълнителния съвет на ПП и не е излязъл от фирма за цветни метали, каквито има в подопечния му резерв на Народната банка.

    "Установява наличието на основания по чл. 14, ал. 1, предложение първо („не отговаря на изискванията, които са необходими за изпълнението на неговите задължения“) и чл. 14, ал. 1, предложение второ („признат за виновен за извършено сериозно нарушение“) от Закона за БНБ за предсрочно освобождаване на Андрей Атанасов Гюров, подуправител, ръководител на Управление „Емисионно“ на Българската народна банка, въз основа на Решение на КПК № РН-КПК-КИ-16-23-18 от 24.06.2024 г. и установената с него по реда на чл. 13, ал. 1, т. 8 от ЗПК несъвместимост в качеството му на подуправител, ръководител на Управление „Емисионно“ на Българската народна банка
    и лице, заемащо публична длъжност по чл. 6, ал. 1, т. 12 от ЗПК, във връзка с участието му като съдружник в „Йонтех Инженеринг“ ООД, както и във връзка с осъществяваната от него дейност като член на управителен орган на юридически лица с нестопанска цел – сдружение „Балкански Паница Институт за научни издирвания“ и сдружение „Голф клуб Благоевград“, без решение на Управителния съвет на БНБ по чл. 12, ал. 5, изречение второ от Закона за БНБ.", пише в решението на УС.

Според закона на БНБ управителят и подуправителите нямат право да извършват друга дейност освен преподавателска или като членове на органи на дружества, в които БНБ има участие. След промените в Конституцията се прави изключение само в случай, че управител или подуправител е станал служебен премиер.

Заради специалните изисквания за независимост на управата на БНБ според правото на ЕС централната банка има правомощие сама да прецени дали са налице обстоятелствата за предсрочно отстраняване от поста на нейни членове.

Последната дума по казуса има Върховният административен съд (ВАС). Той има 14-дневен срок, за да потвърди или отхвърли решението на БНБ. Ако решението влезе в сила, то се изпраща на Народното събрание за предсрочно освобождаване.

    "В случай че г-н Гюров обжалва днешното решение на УС на БНБ, Върховният административен съд следва да се произнесе в двуседмичен срок. При постановяване на съдебно решение, с което се отменя решението на УС на БНБ, г-н Гюров ще продължи да изпълнява мандата си в БНБ. В случай че съдът потвърди постановения от УС на БНБ акт, той ще бъде внесен в Народното събрание на Република България за окончателно решение", посочват от Банката.

Андрей Гюров беше избран за подуправител на управление "Емисионно" на БНБ с шестгодишен мандат на 26 юли 2023 година.

По-рано днес той призова Управителния съвет на БНБ да отстоява независимостта на институцията и да защити членовете на ръководните органи от външен натиск.

Гюров обяви още, че ще обжалва решението на Управителния съвет на БНБ, защото обжалва и решението на антикорупционната комисия. В него е записано, че той неправомерно е съвместявал длъжността подуправител, а междувременно е бил съдружник в дружество с ограничена отговорност и член на партия.

Той отрича да има нарушения. По думите му няма правни основания за предсрочното му освобождаване.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 20 юли 21:00ч.

Код: Ангелът

Режисьор: Рик Роман Уоуф
В ролите: Премиера в България: 30.08.2019 Световна премиера: 23.08.2019 Жанр: Екшън, Трилър САЩ / 2019 / 121 минути Възрастова група: D - Забранен за лица под 16-годишна възраст Сценарист: Катрин Бенедикт, Крайтън Ротънбъргър Режисьор: Рик Роман Уоуф В ролите: Дже

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

рак