Boeing потвърди, че е „постигнато принципно споразумение относно условията на решение с Министерството на правосъдието“.

Свързани новини

09.07.2024 09:43

Боинг призна мошеничество по 737Макс

Видян 358 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Boeing ще трябва да се признае да виновен в заговор за измама на правителството на САЩ, след като наруши сделка, сключена с Министерството на правосъдието. Тя беше свързана с двете смъртоносни катастрофи със самолети 737 Max, заявиха прокурорите в съдебно дело в неделя, цитирани от Financial Times.

Американската аерокосмическа група е изправена пред глоба от 487.2 милиона долара, максималната по закон, каза представител на правосъдието. Boeing се очаква да плати половината от тази сума, след одобрение от съда, тъй като вече е платил 243.6 милиона долара по казуса.

Служителят каза, че предложеното споразумение за признаване на вина по едно обвинение не включва имунитет за отделни служители, включително ръководителите на компанията. То се отнася само за неправомерно поведение преди катастрофите със 737 Max и не защитава Boeing за каквото и да е друго поведение, включително откъсването на вратата по време на Alaska Airlines тази година, добави служителят.

Boeing потвърди, че е „постигнато принципно споразумение относно условията на решение с Министерството на правосъдието“.

Адвокат на семействата на 346-те души, които бяха убити при катастрофите на 737 Max – край бреговете на Индонезия през 2018 г. и в Етиопия през 2019 г. – нарече споразумението „сладка сделка“, която не успя да потърси отговорност от Boeing. След катастрофите самолетът беше „приземен“ в световен мащаб за близо две години.

    Сделката за признаване на вината… несправедливо прави отстъпки на Boeing, които други обвиняеми никога не биха получили“, твърдят семействата в съдебно дело. „В резултат на това щедрото споразумение за признаване на вината се основава на измамни и обидни предпоставки.“

Съгласно предложеното споразумение Boeing ще трябва да инвестира най-малко 455 милиона долара през следващите три години, за да подобри програмите за съответствие и безопасност и да работи с независим наблюдател за съответствие, избран от Министерството на правосъдието. Няма да има ограничение за компенсациите, които съдът би могъл да изиска от компанията да направи на семействата на жертвите.

Наказателната присъда може да повлияе на правото на Boeing да печели договори в отбранителния сектор на САЩ – основен стълб на неговия бизнес, припомня FT.

Министерството предложи на Boeing споразумението за признаване на вината миналата седмица като алтернатива на изправянето пред наказателен процес.

Компанията беше обвинена през 2021 г., като Boeing призна, че е измамила федералните авиационни регулатори относно софтуера за контрол на полета, инсталиран на 737 Max. Софтуерът може да бъде погрешно задействан, което да избута носа на самолета надолу.

Тогава министерството отложи наказателното преследване и се съгласи да отхвърли обвинението, стига Boeing да се придържа към програма за съответствие, създадена след катастрофите.

Но по-рано тази година служители на правосъдието уведомиха Boeing, че е нарушил по-ранната сделка, след като панел на вратата се откъсна от самолет през януари, по време на търговски полет. Boeing оспори, че е нарушил споразумението.

Компанията плати 2.5 милиарда долара по сделката от 2021 г., от които 244 милиона долара отидоха за глоби. Други 500 милиона долара са във фонд за семействата на жертвите на катастрофите, а по-голямата част от плащането е отишло за авиокомпаниите, които са клиенти на Boeing.

Семействата на загиналите водеха дела срещу компанията и Министерството на правосъдието във федералния съд в Тексас. През октомври 2022 г. съдия Рийд О’Конър постанови, че семействата са юридически квалифицирани като жертви на престъпления – статус, който изисква министерството да се консултира с тях.

Сега О’Конър ще трябва „да реши дали тази сделка без отговорност е в обществен интерес“, каза Пол Касел, адвокат, представляващ семействата.

Той каза, че семействата ще поискат от съдията „да отхвърли тази неуместна молба и просто да започне публичен процес, така че всички факти около случая да бъдат излъчени“.




Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 20 юли 21:00ч.

Код: Ангелът

Режисьор: Рик Роман Уоуф
В ролите: Премиера в България: 30.08.2019 Световна премиера: 23.08.2019 Жанр: Екшън, Трилър САЩ / 2019 / 121 минути Възрастова група: D - Забранен за лица под 16-годишна възраст Сценарист: Катрин Бенедикт, Крайтън Ротънбъргър Режисьор: Рик Роман Уоуф В ролите: Дже

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

везни