Свързани новини

29.09.2008 09:04

Борисов: "Македония да намери компромис с Гърция"

Видян 1681 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Столичният кмет и неформален лидер на ГЕРБ Бойко Борисов призова властите в Македония да намерят компромис с Гърция в спора за името на страната.


"Много е важно Македония и Гърция да намерят общ език и решение на спора за името. Това е много важно. Докато този въпрос остава открит Македония няма да може да върви напред...Не е моя работа да давам рецепти, но знам, ако Македония намери решение на въпроса много бързо ще се развива, защото тя е по-малка от България. Нещата стават бързо. Ако има добра международна подкрепа от САЩ, Европа, много бързо и сигурно ще се излезе от тази ситуация". Това казва в обширно интервю за македонския вестник "Дневник" Бойко Борисов. По отношение на двустранните отношения между България и Македония Борисов призовава за по-интензивни икономически връзки. "По отношение на езиците днес с България се работи по-лесно. Ние признаваме македонският език, въпреки факта, че си говорим без преводач. Ако обаче започнем да спорим кой е по-старо кокошката или яйцето ще се сбием. Няма да се разберем. Поради тази причина трябва да се учим от Европейския съюз /ЕС/, от големите европейски държави. Когато стигнат до някой спор те го оставят да се намери решение. Най-лесното нещо е да влезеш в спор, конфликт. В това отношение ние сме царе", казва Борисов и добавя: България даде всичко, което можеше да се даде на Македония. Вие трябва да разберете, както Гърция ни подкрепяше за влизане в ЕС, така днес ние може да помогнем на Македония. Ние сме братски народи. Трудно може да разберем какво ни разделя. Ако между нас няма историк, няма да има никакъв спор.
На въпрос защо не стават тези неща Бойко Борисов отговаря: "Манталитетът. Някога в България в личните карти пишеше, че сте македонец. След това няма да сте македонец, ще сте други, после пак така и т.н. Политиката създава проблеми. Вие имате проблеми с албанците. За нас е много важно да има една силна и стабилна Македония. Трябва да се работи в тази посока". Според Борисов Македония трябва много бързо да реши спора с Гърция. "Гърците са много силни, с огромно лоби в света и просто, тяхното решение, както аз виждам, няма да се промени", казва още столичният кмет. На констатацията на журналиста, че ако той е премиер на Македония това би означавало, че той ще търси компромис Бойко Борисов отговаря: Аз ще постигна компромис в името на държавата. Знам, че тази позиция много лесно може да бъде атакувана. Името, национализмът, всичко това е ясно, но когато оставаш страната в международна изолация, тя не се развива. Получаваш ясни сигнали от Вашингтон и Брюксел, че ако този спор не се реши няма влизане в НАТО, а по този начин, от една страна, рискуваш националната си сигурност, а от друга позовляваваш да те притискат от към Тетово /град в Западна Македония населен предимно с етнически албанци, бел.ред./. Няма мърдане, какъвто и войвода да си. Аз обичам Македония, аз обичам държавата защото сме един народ, имаме еднакви проблеми с нашия героизъм. В България всеки е герой, юнак, но в кръчмата, иначе не е такъв". Борисов призовава и за толериране на българските инвестиции в Македония. "Както например Турция толерира инвестициите на турските фирми в смесените райони в България, ние трябва да толерираме българските инвестиции там. Знам, че има малко инвестиции".
Бойко Борисов казва, че има една единствена цел - комунизмът да замине един път за винаги и България да се превърне в нормална европейска държава. "Самата комунистическа идея е добра, тя е утопия. Проблемът е с комунистическата, с червената номенклатура. Тя беше с Варшавския пакт и Съветът за икономическа взаимопомощ. Днес същете тези, децата на Политбюро подкрепят НАТО и ЕС. Къде е тук моралът, принципите, къде е политиката", пита Борисов и добавя: До вчера те ни обясняваха, че Америка е враг №1, а днес ни казват тя е приятел №1. Това са същите хора, с единствената разлика, че властта днес е в ръцете на техните деца, в буквалния смисъл на думата. "Те са навсякъде - в медиите, в агенциите, министерствата, във всяка една област. Където и да потърсите започват да излизат агентите на Държавна сигурност начело с президента /Георги Първанов, бел.ред./.
Според Бойко Борисов комунистите няма да дойдат отново на власт. "Няма да дойдат. Поради тази причина създадохме ГЕРБ, партия която българският народ веднага прие и тя се превърна в първа политическа партия. Според социологическите проучвания ние имаме огромна предност пред комунистите", казва столичният кмет и пояснява: Те ограбиха държавата и сега техните деца управляват. Когато ние бяхме на по 26-27 години въобще не и си помисляхме, че ще се стигне до разпад на системата, но те са знаели това и са започнали да създават офшорни компании, фирми, да прехвърлят пари извън България навсякъде по света. Днес те връщат обратно червените пари в България. С тези пари фактически те купуват медии, телевизии, вестници и продължават да манипулират народа".
"Тройната коалиция е крадливо племе. Те крадат от всичко - от европейските фондове, от бюджетния излишък. Те ни направиха за смях пред Европа. Като отивам там срам ме е да кажа за какво съм отишъл. Лидерската ни позиция на политическата сцена се дължи на това, което правех в МВР. Хората знаят, че в сферата на сигурността, в сферата на престъпността и корупцията не правя компромис. Поради тази причина хората ни дават шанс да дойде и нашият ред да управляваме страната", казва още Бойко Борисов пред македонското издание.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Байдън се оттегли от изборите в САЩ и подкрепи Камала Харис

Байдън се оттегли от изборите в САЩ и подкрепи Камала Харис

Американският президент Джо Байдън ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 20 юли 21:00ч.

Код: Ангелът

Режисьор: Рик Роман Уоуф
В ролите: Премиера в България: 30.08.2019 Световна премиера: 23.08.2019 Жанр: Екшън, Трилър САЩ / 2019 / 121 минути Възрастова група: D - Забранен за лица под 16-годишна възраст Сценарист: Катрин Бенедикт, Крайтън Ротънбъргър Режисьор: Рик Роман Уоуф В ролите: Дже

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

водолей