31.07.2009 10:09

Босът на “Орион” издъхна в ръцете на жена си

Видян 3076 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Румене, Руме", простенал в предсмъртен вопъл името на сина си босът на "Орион" Румен Спасов в нощта срещу понеделник, съобщава в днешния си брой вестник "24 часа".


Спасов стиснал ръката на 16-годишното момче, надигнал се, опрял се на лакти, извикал и жена си Веска Меджидиева. Тримата седели безмълвно, хванати за ръце. След минути Спасов се отпуснал върху жена си - вече не дишал. Така завършва пълният с обрати жизнен път на бившия контраразузнавач, а после бизнесмен и бос на Виденовия приятелски кръг. Румен Спасов умря като емигрант в Кейптаун, Южна Африка, на 63 години, след 2-годишна мъчителна борба с рака, уточнява още изданието. Днес в Кейптаун в тесен кръг ще има опело в негова памет, казаха близки на Спасов. Преди 6 месеца той се помирил с Меджидиева, с която бяха в тежка разпра и развод. Преди смъртта му обаче се събрали пак под един покрив.
През февруари Спасов се върнал от поредна операция в клиника в Швейцария, където често ходел и на химиотерапия. "Поиска ми своеобразна прошка. Заради детето и заради мен се събрахме. От февруари го гледам денонощно. Последните му думи бяха: "Руме, Весе!", споделила с неохота по телефона пред изданието примата на "Орион" вчера.
"Тръгнала съм към моргата да занеса дрехи. Искам да го погреба, да го изпратя както трябва - добре. 23 години сме живели заедно", казва още тя. Със сина й решили да кремират мъртвия. "Един ден, живот и здраве, като се приберем в България, ще го погребем в гроба на свекър ми", обясни Меджидиева. Румен Спасов е син на ген.-лейтенант Мирчо Спасов. Той бе зам.-министър на вътрешните работи по времето на Тодор Живков, а след 1989 г. бе подсъдим по делото за лагерите в Ловеч и Скравена. Майката на Румен - Кина, катастрофира през 1973 г. и дълго е в инвалидна количка. Умира 3 месеца след мъжа си през 1993 г. На нея е кръстена дъщерята на Румен от първия му брак с Венета Спасова. Младата Кина живее в София.
Името му нашумя покрай приятелския кръг "Орион" - той бе президент на фирмата "Орион Комерс", но през 1992 г. формално излезе от нея. Биографията му е белязана от два скандала - единият с орионските фирми и съмненията за поръчителство при убийството на бившия премиер Андрей Луканов на 2 октомври 1996 г. Другият - с парите на Българска земеделска и промишлена банка (БЗПБ) и 6-те милиона на руския бизнесмен Майкъл Чорни. Те бяха причината орионското семейство да напусне България и да се установи в ЮАР. Меджидиева заминава през 1996-а, а Спасов - през 1997 г., припомня още вестник "24 часа". Информацията е цитирана от БГНЕС.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.media си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

 Еверест става все по-висок и има необичайна причина за това

Еверест става все по-висок и има необичайна причина за това

Учени смятат, че са открили обяснение за ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 30 септември 21:00ч.

Дете 44 2015 г. ‧ Трилър/Криминале ‧ 2 ч 17 мин

Режисьор: Даниел Еспиноса
В ролите: Том Харди Лео Демидов Гари Олдман General Mikhail Nesterov

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

дева