10.09.2009 18:08

Брюкселски дантели за кабинета

Видян 1598 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Първото работно посещение на премиера Бойко Борисов и на половината му министри в Брюксел доведе до конкретни резултати за стотици милиони евро в два ресора.


Министърът на земеделието Мирослав Найденов отпуши средствата по САПАРД, а вътрешният министър Цветан Цветанов уреди вертолети.


Над 156 млн. евро са отблокирани по САПАРД. Директорът на Главна дирекция Земеделие и развитие на селските райони на Еврокомисията Жан-Люк Демарти обяви при срещата си с министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов, че е подписал плащанията по програмата. На свой ред вътрешния министър Цветанов издейства три нови вертолета Кугър.


Тежки разговори в късния следобед нашата делегация имаше с комисаря по екологията Ставрос Димас. Страната е заплашена от сериозни санкции като това най-вече се дължи на забавянето с цели 4 години на проектирането и строежа на завод за боклук в София – проблем, който отдавна трябваше да бъде решен. Неприятен въпрос има и с други депа за смет.


Интригата обаче се въртеше около европейската криза, която е на път да се появи около партийната окраска на българския еврокомисар. Вчера шефът на гербовата ЕНП Вилфрид Мартенс вчера каза, че желае генералската партия да излъчи нов член на европравителството. Председателят на парламента на ЕС Йежи Бузек, с когото нашите се срещнаха също вчера, обаче е на мнение, че отличната работа на Меглена Кунева я прави задължителен член и на следващата ЕК. Както е отдавна известно, президентът на еврокомисията Жозе Барозу открай време е твърд в настояването си за момичето на НДСВ. След онзиденшния ентусиазъм на българската делегация, чийто член Цветан Цветанов се изказа “за” позицията на Мартенс, премиерът Борисов влезе в дипломатичен тон. Той избра точно парти на шефа на ЕНП, за да каже, че не му е времето за въпроса кой ще е нашият човек в ЕК.


Ако твърдата позиция на либералите, някои социалисти и народняци в подкрепа на Кунева се запази, а Мартенс остане непреклонен в полза на кандидат от ГЕРБ, може да се стигне до европейска криза. Това ще осуети избора на Барозу за втори мандат и ще го премести за октомври. Което пък ще доведе до криза в управлението на европейското правителство, където още цял месец ще гърми и ще трещи от страсти около наместванията на нови и стари комисари.


За огромно съжаление, при второ свое изключително важно посещение България се оказа неподготвена. Вместо да имахме позиция или поне предварително дипломатическо разузнаване, некадърният външен министър Румяна Желева отново остави делегацията ни, също като в Гданск, да се спасява както може. По тази причина е вероятно гневът на Бойко Борисов, когото вече веднъж изложи страшно пред Путин, да се стовари върху нея и да прекрати мечтите й за еврокомисарски пост. Ако изобщо се стигне до кандидатура на ГЕРБ, разбира се.


При умело изиграване на картите от страна на Станишев, ситуацията може да се окаже “двама се карат, третият печели”. При проваляне на Барозу на първо гласуване, при второто тежестта на социалистическите гласове за кандидатурата на европремиера ще се окажат супер важни. Така може да се сбъдне мечтата на нашите и брюкселските леви да вземат поста на комисар по енергетиката и такъв да се окаже Ивайло Калфин. Заради рамото на Първанов той ще бъде много удобен мост между Брюксел, Берлин и Москва. Което ще бъде добре за България, тъй като неимоверно ще увеличи тежестта й в ЕС. А с това и тази на нашия президент. 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

риби

Днес може да се чувствате превъзбудени и да реагирате по-емоционално

Днес може да се чувствате превъзбудени и да реагирате