Свързани новини

05.04.2013 14:57

БСП: ГЕРБ сви потреблението на електроенергия в България с 40%

Видян 1592 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Наследството на ГЕРБ е опустошително за българската енергетика. За три години и половина индустриалното потребление на електроенергия се е свило с 40%. Това заяви на пресконференция лидерът на БСП Сергей Станишев. Той коментира срива на енергетиката в България, който е следствие от политиката на кабинета Борисов. Председателят на социалистите напомни, че редица фирми бяха унищожени, индустрията беше смачкана, а хората ограничиха потреблението заради скъпия ток. Станишев беше категоричен, че ГЕРБ обслужват нечии корпоративни интереси и изпуснаха контрола върху пускането в експлоатация на ВЕИ-тата. За да изтъкнe колко плачевна е ситуацията, наследена от ГЕРБ, Станишев отбеляза, че за първи път от 30 години България е транзитна страна, като Турция внася ток от Унгария и Румъния. Лидерът на БСП напомни, че заради таксата пренос българското производство стана неконкурентноспособно. 


Лидерът на социалистите отбеляза, че проверката на прокуратурата на практика е показала, че държавата не се е грижила за собствеността си. Станишев изрази недоумение защо за три години и половина управляващите от ГЕРБ не са поискали от ЕРП-тата полагащия се на държавата дивидент, който идва от дяла й от 33%. Още по- скандалното, според лидера на БСП е, че дори преди продажбата на остатъчните дялове държавата не си е прибрала дивидента си. Станишев изтъкна, че България е загубила 200 млн. евро от продажбата на остатъчните дялове на ЕРП-тата.


Лидерът на социалистите настоя да стане ясно чии интереси е защитавал Митко Каратиста и кой го е сложил в ЧЕЗ. Лидерът на БСП настоя да стане ясно дали Бойко Борисов е бил в течение за случващото се в енергетиката. „Не е знаел или е мълчал?”, попита председателят на БСП. 


Явор Куюмджиев определи като заблуда твърдението, че производството на електроенергия е много голямо. „Истината е, че имаме по- големи капацитети за производство към този момент. Но когато дойде зимата, тези мощности обикновено не ни стигат”, обясни Куюмджиев. Той представи спасителните мерки, които според БСП трябва да се предприемат.


1 - Незабавно да се върне таксата пренос до нивата от юли 2012г., като от 38лв. да стане отново 18лв. „Това ще позволи българският износ на електроенергия да се възстанови и през следващите месеци да влязат няколкостотин милиона лева”, обясни Куюмджиев.


2 - Да се въведе незабавно лимит на потребление, което да е на по- ниски цени и така да бъдат защитени най- социално уязвимите граждани.


3 - Да започнат преговори по дългосрочните договори за изкупване на електроенергия от НЕК и ЕРП-тата.


„АЕЦ Белене е проект не за следващите две години, а за следващите 60 години. Става дума за дългосрочен проект, който ще направи българската енергетика по- конкурентноспособна”, добави Станишев. Явор Куюмджиев изтъкна, че след 10 – 15 години централите, които са в момента, няма да ги има. „Централите в България са средно на по 50 години”, обясни Куюмджиев. Той изтъкна, че след години Белене ще бъде може би единственият голям сигурен източник на електроенергия.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

дева