Свързани новини

21.12.2013 10:01

Бум на бездомниците: За 3 години клошарите са се удвоили

Видян 1225 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Повече от два пъти са се увеличили бездомниците и скитниците в страната през последните 3 години. Това показват данни на Агенцията за социално подпомагане (АСП), пише „Монитор“. Социалните актуализират данните си на всеки 3 месеца. В края на септември на улицата са живели 1370 души. „Към момента броят им може да се е увеличил с не повече от 20–30 човека”, обясниха социални служители. През 2010 г. в АСП са преброили 575 скитници, година по-късно броят им се увеличил до 709. През миналата година живеещите на улицата са 992-ма души. Това обаче са само регистрираните бездомници, с които социалните служители са работили.



„Най-много регистрирани бездомни в края на септември е имало в София – 535. В община Русе без подслон са 233, а в община Пловдив – 171”, заявиха от АСП. През деветмесечието на годината социалните са провели 3359 акции за просещи деца в цялата страна. Регистрирани са 103 деца, които молят за милостиня. За половината от тях социалните са издали заповед за закрила, защото родителите им ги заставяли да просят.



Всеки трети бездомен в кризисните центрове в София е от провинцията. Това показват данни на Столична община. „Около 30% от хората в центровете за кризисно настаняване са от провинцията. Най-често това са строители, които са останали без работа след края на сезона”, обясни пред „Монитор” шефката на дирекция „Социални дейности” към Столична община Мина Владимирова. В столицата има два центъра с капацитет от 170 места, в които останалите без подслон могат да преспиват. В момента


има 70 свободни легла.



„Няма къде другаде да отида. Ако не е центърът, ще умра от студ на улицата”, обяснява 55-годишният Илия, който от 3 г. скита из столичните улици. През деня неграмотният мъж проси милостиня на бул. „Витоша”, а нощем се прибира на топло в центъра. Освен в кризисни центрове бездомниците могат да потърсят подслон и в центрове за временно настаняване.



„Тук има хора с различни съдби. Някои са продали апартаментите си и няма къде да живеят, други са загубили бизнеса си”, заяви директорът на центъра за временно настаняване в „Красна поляна” Валентина Рунева. Таксата в такъв център е 30% от доходите на бездомниците. В случай че те нямат никакви пари, остават безплатно за сметка на институцията. В страната има 13 специализирани институции, 3 от които в столицата. В тях хората могат да останат до 3 месеца в рамките на година. Често обаче


социалните удължават срока с по месец, докато им намерят общинско жилище, в случаите, в които хората отговарят на изискванията, или място в друга институция.



Баба Стефка живее в центъра в „Красна поляна” от април. Престоят й е удължен, защото чакала свободно място в старчески дом. Жената има 2 висши образования и от 23 г. живее сама, след като цялото й семейство загива в катастрофа.


„Живеех под наем, но парите не ми стигаха. Преди години реших да строя къща. Строителят изгради сградата само до първия етаж, каза, че няма повече пари и избяга”, разказва 78-годишната софиянка. Капацитетът от 120 места в центъра в „Красна поляна” е запълнен.



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

риби

Налага се да спрете малко с мислите от егоистичен характер

Налага се да спрете малко с мислите от егоистичен