Не разбирам защо мотивациите да се одобрява и подкрепя директора на НТ се четат единствено като низки, жалки, мерзки, като страхливост, защо се използват определения като: хранилки, подлоги и тем подобни

Свързани новини

27.07.2023 11:55

Да бъдеш артист не оправдава всичко: Жорета Николова

Видян 2450 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Две-трети, а може би и повече, от трупата  на Народния театър НЕ иска оставката на директора Васил Василев. И не защото той е съвършен, а защото  върши работата, която изисква позицията му, без пристрастия и съобразено със закона. Въпреки че НТ е творческа институция, закони и правила в нея трябва да има.


Използването на т.нар "занимаване с изкуство" като оправдание за всичко, е недопустимо. Каквото важи за мен, това трябва да важи и за този до мен. Когато не можеш да се вместиш в този морален кодекс, ти нарушаваш правата на общността, за което понасяш своята отговорност. Причини да се делим-дал Господ, всеки мисли, че е център на вселената, но нека има нещо, което е над правата, които сами си делегираме. Това не е уравниловка, а зачитане на другия, на общността. Има маргинали, които трудно, но в някаква степен успешно, живеят по свои правила и плащат цената за това. Навремето Иван Станев, талантлив, бунтар, непримирим към тази уредба на света, никога не поиска нищо от държавата, дори я напусна, вървя и върви по своя трънлив, самотен път, искаше да бъде СВОБОДЕН творец и е такъв.


Ние, обаче, сме трупа, изкуството ни е КОЛЕКТИВНО - нашата опция не е тази.  Бунтът в прегръдката на институцията, която и да е тя, не е морал, а своеволие.


Не разбирам защо мотивациите да се одобрява и подкрепя директора на НТ се четат единствено като низки, жалки, мерзки, като страхливост, защо се използват определения като: хранилки, подлоги и тем подобни? Нима други основания не са възможни? Защо всяка позиция трябва да е непременно плод на зло, на меркантилен интерес, заплати и политика? Това допускане е тоталитарно в същината си.  А и длъжни ли са всички да са герои, вие такива ли сте? Нека има и простосмъртни. Освен това, ако бъдем гъвкави в нападките, нима т.нар герои в предните редици на опълчението не могат да бъдат обвинени в гореспоменатите мотивации? Нима те същински се отказаха от нещо? Нима нещо същински рискуваха? Не мисля. В това, обаче, те не са били обвинени, именно защото съществува концепцията за уважаване на чуждите избор, вкус, намерение и разбирания. Истинският морал отчита възможността за различия, нека не забравяме това.


И последно-боя се, че, ако продължаваме да хвърляме цепеници в огъня на тази отвратителна свада, някой ще "изгори" и, както казва Камю чрез своя Калигула - "ще останем завинаги виновни", пише звездата на Народния театър Жорета Николова.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

близнаци