13.04.2009 13:01

Депутати предлагат противоконституционни промени

Видян 1092 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Трима депутати предлагат противоконституционни промени в законопроекта за промени в Закона за съдебната власт!", алармира председателят на Камарата на следователите Румен Георгиев, предаде БГНЕС.


При второ четене на проекто-промените в Закона за съдебната власт депутатите Татяна Дончева, Марина Дикова и Христо Бисеров са предложили Следствието да премине на административно подчинение към Прокуратурата. Народните представители предлагат вместо Висшия съдебен съвет, самият закон да може да преназначи директора на Националната следствена служба в заместник главен прокурор, а останалите следователи и служители във ВКП и окръжните прокуратури. “Националната следствена служба не е ТКЗС да може да бъде ликвидирана от ликвидационен съвет”, заяви Румен Георгиев. Според него суспендирането на конституцията се предлага умишлено. “Започнем ли да нарушаваме конституцията, ще има и други опити”, категоричен бе Георгиев.


Ако към 1800 магистрати в Прокуратурата се влеят и следователите, българската прокуратура ще бъде със 2400 души. При около 400 прокурори в Германия, по-малко от 400 прокурори в Италия и по-малко от 200 в Австрия – това решение ще означава, че всеки трети прокурор работи в България, каза Георгиев. Лъжа е, че ЕС се противи на това следователите да разследват. ЕС не е налагал на България каква да бъде нейната досъдебна система, ЕК и държавите-членки не се интересуват от това, кой ще разследва, те искат разследването да е ефективно, бе заявил европейски експерт при пребиваването си в България. С промените се цели следствието да бъде зависимо, каза следователят Пламен Стоилов – представител на НСлС във Висшия съдебен съвет. Хората, които са били в изпълнителната власт знаят какво са натворили и по отношение на селското стопанство, и по отношение на закона за енергетиката, икономиката, по отношение на стратегически важни отрасли като БТК, електроснабдяване и т.н. Тези хора, ако не дай си Боже, бъдат разследвани, те искат да бъдат разледвани от хора, които са в пряка административна зависимост от Изпълнителната власт. Това е тяхната мечта, заключи Стоилов. Първият пробив в Следствието беше отнемането на правомощията на следователите с новия НПК. Вторият пробив, който сега ще извършат е окончателно правно ликвидиране на едно самостоятелно звено в съдебната власт. Тяхната мечта от 15 г. е да няма независимо разследване в страната, допълни Стоилов. Очаква се до края на тази седмица, която съвпада с православната Страстна седмица, в парламента да бъдат гласувани промените в Закона за съдебната власт.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

стрелец

Ще изглеждате доволни от себе си

Ще изглеждате доволни от себе си и в съгласие със