Свързани новини

23.08.2011 12:16

Децата в градините ще ядат здравословно

Видян 1161 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Повече плодове и зеленчуци вместо сол, захар и мазнини трябва да приемат децата в градините. Това се предвижда в Наредба за здравословно хранене на децата от 3 до 7 години, която бе обнародвана в Държавен вестник и ще влезе в сила от 15 септември. Нейните правила трябва да се спазват от всички детски градини, лагери и домовете за деца, предаде Дарик.


Статистиката сочи, че 11,7% от децата на 3-6 години са със свръхтегло, а 5,6% са със затлъстяване.


В наредбата е записано, че е задължително децата до 5 години да ядат на ден поне по 300 грама зеленчуци и плодове. Туршии могат да бъдат включвани в менюто само през зимата и то веднъж седмично. Препоръчително е конфитюрите и мармаладите да са с над 60% плодово съдържание, като не се допуска плодови сладка с добавена захар над 50%.


Също така всеки ден в менюто на малчуганите трябва да има най-малко 350 грама кисело или прясно мляко без захар и поне 25 - 30 грама сирене. Съдържанието на мазнини в млякото обаче не трябва да надвишава 2% поне в два дни от седмицата, а в останалите може да бъде - от 3% до 3,6%.


В градините няма да се дават кебапчета, кюфтета, кърначета, наденици с високо съдържание на мазнини и готварска сол. Колбасите се забраняват за основни ястия. За сметка на това рибата трябва да присъства в менюто на децата поне веднъж седмично.


Соковете трябва да са 100% натурални, децата ще могат да пият млечни напитки, чай и боза. За да ограничат сладкото, децата ще имат право на торти и шоколади само два пъти седмично.


Пържените храни също могат да се дават само два пъти в седмицата, като е задължително мазнината за готвене да е прясна. За да не прекаляват със солта, малчуганите няма да имат право да си слагат допълнително сол, докато се хранят.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

овен

Сутринта ще Ви води любопитството

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Сутринта ще Ви води любопитството и желание за