19.01.2009 09:36

Димитров: Трябваше да я има газовата криза

Видян 1613 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Трябваше да я има тази криза. Тя е здравословна. Всяка криза е шанс и отрезвяване. Целият Европейски съюз /ЕС/ разбира, че има нужда от енергийната криза. Това обяви неочаквано пред btv министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров, цитиран от БГНЕС. Според него, заради спирането на доставките на руски газ за Европа е накарало Европейския съюз да се замисли сериозно над алтернативни източници на синьо гориво.


Персоналът на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ ходи на работа и си получава заплатите. Пускането на блоковете на АЕЦ „Козлодуй“ е защитна мярка по време на криза. Това е и резултат от разговорите, които българското правителство е водило с Европейския съюз, каза Димитров. Икономическият министър заяви още, че за българското правителство кризата със синьото гориво ще приключи, когато газ се появи на Исакча. Ние вярваме, че Русия и Украйна са се разбрали, каза той. На въпрос защо сме толкова зависими енергийно от Русия, Петър Димитров отговори, че през последните 2 г. с Гърция и Турция се водят много интензивни разговори. Нашата енергийна зависимост от Русия в много отношения е по-малка от средната независимост на Европейския съюз, каза министърът. Димитров припомни, че през април миналата година се свика конференция за газовата сигурност на България. Тогава бе обсъден проектът НАБУКО и най-вече липсата на газ за него. Стана ясно още, че Гърция е заинтересована при определена ситуация да използва нашето хранилище в Чирен. На въпрос дали БСП е променила традиционно добрите си отношения с Москва заради газа, Димитров отговори, че „отношенията на българите към Русия се определят на други исторически корени“.
Министърът съобщи още, че в момента ведомството му описва българската икономика. Кризисният щаб следи 357 предприятия, които потребяват газ. Дневните загуби на българската икономика са 14 млн. лв. От началото на газовата криза, икономиката ни е констатирала загуби в размер на 140 млн. лв. България търпи много негативи и от световната икономическа криза. Основното в нашата икономика са въглищата, стана ясно още от думите му. Не стои въпросът да връщаме дадените от Европейският съюз компенсации за затварянето на 3-ти блок. Еврокомисията трябва да се произнесе в рамките на 5 м. по искането на българското правителство за пускането му, каза Димитров. Той съобщи още, че действителният проблем е, че реакторът разполага с гориво едва за 5 м. В студиото на телевизията присъства и председателят на парламентарната комисия по вътрешна сигурност Минчо Спасов. Вчера той обвини правителството, че бърка темите на тока и газа. Според Петър Димитров, Спасов няма достатъчна информация, каквато имал лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски. Това не е позиция на НДСВ и аз съм говорил с г-н Сакскобургготски, заяви министърът на икономиката. Царят знае и аз знам, отговори му Спасов.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Гърция прие 6-дневна работна седмица

Гърция прие 6-дневна работна седмица

Гръцкото правителство разреши на все ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 07 юли 21:00ч.

Милост

Режисьор: Дестин Креттон
В ролите: Майкъл Б. Джордан Браян Стивънсън Джейми Фокс Уолтър Макмилиън Уолтър Макмилиан

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

везни