Свързани новини

06.08.2010 10:55

Доц. К. Грозев: Тодор Колев и Бисер Киров също са били консули

Видян 2532 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Суверенно право на всяка държава е да праща на дипломатическа работа, когото прецени. Има политически назначения на популярни фигури, това е практика във всички държави, заяви доцент Константин Грозев, специалист по история на САЩ в СУ „СВ. Климент Охридски“ пред БНР и БНТ по повод назначаването на Димитър туджаров-Шкумбата за консул в Чикаго.


Друг въпрос е в какъв контекст се прави това. В момента в период на криза се съкращава съставът на дипломатическите служби, правят го държави като Канада където актьорът Тодор Колев е бил консул. Певецът Бисер Киров пък е изпълнявал тази длъжност в Москва, припомни доц. Грозев.


Българите в Чикаго са най-голямата група българи на едно място. В САЩ имаме три консулства – в Ню Йорк, в Лос Анджелис и Чикаго, уточни историкът. Общността е тази, която работи с с хората, работещи там. Характерна е тенденцията в последните 50 години непрофесионалисти да влизат в дипломацията. Около 1/3 от дипломатите в цял свят не са професионалисти, посочи Грозев, като уточни, че не е запознат с аргументите на министъра без портфейл Божидар Димитров да подкрепи кандидатурата на Туджаров. Писателката Милена Фучеджиева, която живее в Лос Анджелис от 1994 г. каза, че никога за това време не е търсена за някакви инициативи от българското консулство там. Ходила е в консулството за административни неща, като смяна на паспорта, например. Според нея тази служба има и изпълнява подбна техническа дейност, а не трябва да е само така. Тя каза, че не познава творчество на Шкумбата, но знае, че е много популярен. Грозев каза, че не вижда нещо скандално в случая с назначаването на ДимтърТуджаров- Шкумбата за консул в Чикаго. А Фучеджиева допълни, че Шкумбата ще бъде трети консул и може да обедини българската общност там. Според нея, той ще изпълнява и задачи сред общността, дадени му от Бойко Борисов.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

риби

Не позволявайте да ви налагат темпо на работа

Не позволявайте да ви налагат темпо на работа, което