Очакван сблъсък между президента Румен Радев и ГЕРБ се състоя в хода на консултациите за предстоящите парламентарни избори в страната. Управляващите обвиниха държавния глава, че е легитимирал говорене, което подронва авторитета на институциите и по този начин се отрича вот, който тепърва трябва да се провежда. На свой ред той подчерта, че само конкретни мерки срещу манипулациите ще направят гласуването легитимно в очите на българските граждани, предаде бТВ.


Още в началото председателят на парламента Цвета Караянчева атакува Румен Радев заради решението му да покани на консултации някои извънпарламентарни партии.


„Всички говорим за доверие в изборите, но в последните месеци в публичното пространство се насажда твърдение, че предстоящите избори ще бъдат манипулирани, че ще бъде компрометиран изборният процес, ще бъде опорочен вотът. Това води до недоверие в изборния процес, до уронване на престижа на институциите. Избирателната активност неминуемо ще падне, доверието на гражданите се подкопава (…) Вие, г-н президент, участвате в това говорене. Последните месеци има координирано усилие за подкопаването на доверието в избирателния процес“, заяви тя.