Електромобили в България

Свързани новини

26.01.2024 11:27

EИБ отпуска заем за 1530 зарядни станции за електромобили в България

Видян 600 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) одобри заем в размер на 40 млн. евро на регистрираната в Австрия Eldrive Holding GmbH, която ще инсталира 8 472 зарядни станции за електрически автомобили в България, Литва и Румъния през следващите три години, съобщиха от банката.

Очаква се компанията да вложи близо 146 млн. евро за инсталирането на 4 376 нови зарядни станции за електромобили в Румъния, 2 575 в Литва и 1 530 в България. По този начин ще се ускори изграждането на необходимата инфраструктура за внедряване на чист транспорт в трите страни и ще подпомогне прехода към неутралност по отношение на климата.

Споразумението е подкрепено от програмата InvestEU, която цели да привлече повече от 372 млрд. евро допълнителни инвестиции през периода 2021-2027 г. в сфери като зеления преход, конкурентоспособността, иновациите и устойчивата инфраструктура.

Проектът ще търси решение на слабото навлизане на електрическите автомобили и на зарядните станции в трите държави и ще им помогне да постигнат заложените в Зеления пакт на ЕС цели за един милион обществени зарядни станции за електромобили и станции за алтернативни горива във всички 27 държави членки до 2027 г. Мрежите за зареждане на електрически автомобили ще бъдат от решаващо значение за прехода към електрически превозни средства и ще спомогнат за намаляване на емисиите от парникови газове и замърсяването на въздуха в градската среда в България, Литва и Румъния.

Елдрайв Холдинг, под конкрола на български инвеститори, вече експлоатира над 1 200 зарядни станции за електромобили в трите страни.

Зареждането на електрически автомобили е сред секторите, които имат право на допълнителна подкрепа по специалната инициатива на ЕИБ в помощ на REPowerEU - планът на ЕС за преодоляване зависимостта на Европа от изкопаеми горива. Банката на ЕС задели 45 млрд. евро допълнително финансиране, които прибавя към обичайните обеми за кредитиране на проекти, свързани с REPowerEU.



 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Зомбори спечели Като две капки вода

Зомбори спечели Като две капки вода

Владимир Зомбори спечели 12 сезон на ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

везни

Може да се наложи да се примирите с някои не дотам перфектни условия

Може да се наложи да се примирите с някои не дотам