04.03.2009 10:04

ЕК дава висока оценка за работата ни в областта на околната среда

Видян 1361 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Европейската комисия дава висока оценка за работата на България по изпълнение на ангажиментите в областта на околната среда досега. Тази позиция беше изразена от еврокомисаря по околна среда Ставрос Димас, с когото министър Джевдет Чакъров се срещна днес по време на посещението си в Брюксел, където участва в Съвета на екоминистрите на страните-членки на ЕС, съобщиха от пресцентъра на МОСВ, цитирани от БГНЕС.


На срещата беше представена работата по изграждане на екологичната мрежа НАТУРА 2000, издаването на комплексните разрешителни за промишлените предприятия, изпълнението на ангажиментите в областта на управлението на отпадъците и изпълнението на Оперативната програма “Околна среда”. Еврокомисарят Ставрос Димас отбеляза високия процент – 34, на екомрежата НАТУРА 2000 в България, като подчерта, че трябва да се има предвид и че биоразнообразието в страната ни е голямо. Той посочи, че е необходимо да продължи работата по опазване на тези зони, припомни, че в НАТУРА не е забранено строителството и трябва да се намери балансът за тяхното развитие, като даде за добър такъв пример Австрия. Отчетен беше и напредъкът в изпълнението на директивата за комплексните разрешителни на промишлените предприятия, които България вече издаде, макар и със закъснение. Ставрос Димас насърчи България да продължи активно да работи в тази област, като припомни, че има над 10 страни в ЕС, които закъсняват с изпълнението на директивата, защото това е много сериозно и тежко за изпълнение законодателство. По-късно на журналистически въпроси по темата във връзка с неиздаденото все още комплексно разрешително на “Кремиковци” министър Чакъров подчерта, че металургичният комбинат е само казус от общата тема. Попитан дали МОСВ ще го затвори, министър Чакъров отговори: “По този случай ние трябва да подходим комплексно – говорим за хора, за логистика, в момента има икономическа криза и трябва да отчетем всички фактори и да се намери най-доброто решение. Все още има възможност за привеждане на производството в “Кремиковци” в съответствие с екологичните изисквания, сега е важно да се намери сериозен инвеститор, който ще изпълни екологичната програма”. Беше отчетена и добрата работа по Оперативната програма “Околна среда” досега. След срещата пред журналисти в Брюксел министър Чакъров каза, че Оперативната програма “Околна среда” е работеща с одобрените до момента проекти за 1 млрд.и 50 млн. лева. “Няма да допуснем тя да бъде спряна, освен ако някои хора не положат особени усилия в тази посока”, подчерта министърът. “Оперативната програма “Околна среда” е на всички нас, на България, постигнатото до момента е голям успех, за който сериозен принос имат общините, които се активизираха и сега чакат реално строителство в ситуация на икономическа криза”, допълни министър Чакъров. По отношение на водния сектор той каза в отговор на журналистически въпроси, че има какво да се подобри и че работна група подготвя конкретна концепция за стратегическо управление, която ще бъде представена пред европейските ни партньори още на 5-ти март. Според министър Чакъров е важно да има ясна визия за планирането и развитието на водния сектор у нас, както и ясна стратегия за инвестициите. По време на срещата еврокомисарят Ставрос Димас подчерта, че въпросът със собствеността е въпрос, който страната ни ще реши сама, важно е да има работещ сектор.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Днес ще изпитвате желание да помагате на другите

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Днес ще изпитвате желание да помагате на другите, но