02.08.2024 17:00

ЕК отхвърли жалбите на Унгария и Словакия във връзка с прекратяването от Украйна на руските енергийни доставки

Видян 209 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Европейската комисия (ЕК) отхвърли жалбите на Унгария и Словакия във връзка с прекратяването от страна на Украйна на руските енергийни доставки по тръбопроводите на нейна територия, като посъветва двете държави-членки на ЕС да потърсят алтернативни доставчици.

Правителствата на Унгария и Словакия по-рано поискаха от ЕК да се намеси в спора им с Киев, след като последният наложи санкции на руската енергийна компания Лукойл, лишавайки двете държави без излаз на море от доставки на суров петрол по тръбопровод през Украйна. Миналия месец Будапеща и Братислава изпратиха писмо до изпълнителния орган на ЕС, в което го призоваха да започне извънредни консултации с Украйна във връзка с този ход, който според тях нарушава търговското споразумение на Киев с Брюксел от 2014 г.

В четвъртък говорителят на ЕК Балаж Уйвари заяви, цитиран от Politico, че спешните консултации "не изглеждат гарантирани". Той се аргументира, че според предварителната оценка на комисията санкциите не представляват "непосредствен риск за сигурността на доставките [на двете страни]".


В писмо до Будапеща и Братислава, видяно от Financial Times, комисарят на ЕС по търговията Валдис Домбровскис заяви, че те могат да използват съществуващ тръбопровод, по който се доставя суров петрол от Хърватия, и добави, че "трябва активно да се работи за диверсификация от руските изкопаеми горива".

През юни Украйна блокира транзита на руски суров петрол, продаван от "Лукойл" за Централна Европа. Киев наложи санкции на Лукойл през 2018 г., като забрани на компанията да продава бизнеса си в страната, както и да забрани търговските операции и участието в приватизацията или отдаването под наем на държавна собственост. Лукойл все още изпращаше суров петрол през южния ръкав на петролопровода "Дружба", тъй като санкциите на ЕС не бяха насочени към тези потоци.


Унгария, Словакия и Чешката република бяха освободени от санкциите, въведени от Брюксел, за да се даде допълнително време на страните, зависими от руския петрол, да намерят алтернативни доставки.

Във вторник унгарският външен министър Петер Сиярто заяви, че ЕК може да стои зад спирането на доставките на руски петрол през Украйна. Той предположи, че този ход може да е пряко насочен към Будапеща и Братислава.

Словакия и Унгария са единствените членки на ЕС, които отказаха да подкрепят политиката на блока за предоставяне на военна помощ на Киев в разгара на конфликта с Русия. И двете неведнъж са призовавали за дипломатическо решение на кризата.


 Пламен Валентинов


 


 


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 04 август 00:00ч.

Дивергенти 2014 г. ‧ Екшън/Сай-фай

В ролите: Шейлийн Удли Беатрис Прайър Тео Джеймс Four Майлс Телър Питър

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

телец

Имате нужда от интелектуална изява

Имате нужда от интелектуална изява, искате да оценят