31.07.2024 12:24

Екоактивисти от Just Stop Oil напръскаха с боя екраните за информация на летище Хийтроу

Видян 199 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Двама активисти на „Just Stop Oil“ са били арестувани на лондонското летище Хийтроу във вторник, след като са напръскали с оранжева боя екраните за информация на пътниците и други съоръжения на летището, потвърдиха от полицията.

Групата заяви, че протестът е бил част от кампания за нарушаване на работата на летищата по време на летните отпуски като част от стремежа ѝ да спре използването на изкопаеми горива до 2030 г.

Едната от двойката е Фийби Плъмър, освободена под гаранция, след като миналата седмица съдия от Саутварк я призна за виновна за причиняване на престъпно увреждане на емблематичната картина на Винсент ван Гог „Слънчогледи“ в рамките на акция през 2022 г. Условията за освобождаване под гаранция ѝ забраняват да носи боя, лепило или друго лепливо вещество на обществено място, писа Би Би Си миналата седмица.

Кадрите, споделени в акаунта Just Stop Oil в X (бивш Twitter), изглежда показват как двама активисти пръскат оранжева боя по информационните екрани за пътниците, прозорците и подовете на летището, като използват боя под налягане от два контейнера, наподобяващи пожарогасители.


На своя уебсайт движението твърди, че акцията е част от по-широк международен проект „Петролът убива“, с който те и други активистки групи искат да ограничат използването на изкопаеми горива до края на десетилетието.

„Досега 21 групи от 12 държави са предприели действия на 18 летища“, пише организацията. Според съобщения в медиите по време на тези инциденти се е наложило да бъдат отменени или пренасочени десетки полети на летища в цяла Европа, тъй като активистите са се залепили за лентите за кацане и са извършили други подвизи.


Мария Пенчева



 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Снаряд избухна във военен завод в Костенец

Снаряд избухна във военен завод в Костенец

Снаряд е избухнал в държавното ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 04 август 00:00ч.

Дивергенти 2014 г. ‧ Екшън/Сай-фай

В ролите: Шейлийн Удли Беатрис Прайър Тео Джеймс Four Майлс Телър Питър

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

лъв

Нещата,в които вярвате може да се окажат просто въздух


Нещата,в които вярвате може да се окажат просто въздух