Свързани новини

17.03.2010 12:21

Емил Димитров – най-богатият бг политик

Видян 8962 пъти | Коментари 0
Гласували 4 рейтинг: 3.7500
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ако има някой, който да е навредил на имиджа на ГЕРБ повече от леля Цецка (Цачева) и леля Гинче (Караминова) взети заедно, това е колегата им депутат Емил Димитров. Когато президентът говори за отваряне на икономическите досиета на последните 20 години, интересно е да се надникне в това на най-богатия народен представител. Нищо, че самият Първанов ловува с олигарси точно в ловното стопанство на Димитров.


С какво се прочу бизнес-депутатът през последните месеци?


След като излезе от всичките си фирми, още в първите дни на парламента Емо вкара скандален законопроект, целящ амнистия за заменките “на добросъвестни инвеститори”. Негови фирми са направили тамън 3 такива при Тройната коалиция по данни на Сега и Капитал, а после още 1 вече при ГЕРБ. Две от заменките са между онези, заради които Брюксел иска да глоби България с 1,5 млрд. евро.


След това Димитров предложи отново скандални промени в Закона за лова, при положение, че на всички е известно – той поднови 15-годишната концесия за ловното си стопанство край Етрополе буквално в последната седмица на кабинета Станишев.


Третата крива стъпка, породила съмнения за конфликт на интереси на най-богатия депутат бе предложението му за отмяна на забраната за пушене на обществени места от лятото. Димитров не само е пушач – до неотдавна той бе шеф на сдружението на търговците на цигари, а се твърди че българските едри дистрибутори реално действат като картел. Неговата доскорошна фирма Симеон 2 е смятана за лидер в бранша, заедно с другата му Табак Трейдинг Партнър.


Още едно предложение, вдъхновено от Димитров, лиши от хляб десетки хиляди хора. Над 20 000 обекта за продажба на цигари бяха лишени от възможността да упражняват търговската си дейност, понеже на малките играчи бе забранено да търгуват с тютюневи изделия, ако нямат оборот за вписване по ДДС. За малък павилион 75 000 лв. са мираж в кризата.


Емил Димитров е от онези хора, които гледат все да са добре. И успяват! При Костов семейната му фирма купува хотели в съдружие с несебърския бос Славян Теофилов – днес общински съветник от Атака в града си, но кандидат за депутат на последните избори в листата на РЗС. Още по-забавно е как се купуваха хотелите, в смисъл за какви пари?! По времето на Костов семействата им, чрез фирма Елеонора транс, са башприватизатори на Слънчев бряг с 1280 легла. Купуват Акнития за $85 000 – тогава толкова струва 3-стаен апартамент в София,  и още 3 хотела в курорта. Елеонора транс държи 40% от Ропотамо шанс, чийто е хотел Фиеста, заедно с грандхотел Съни бийч, който беше любим на Георги Илиев.


После при царското управление Димитров и Славян стават големи играчи в търговията с цигари, което естествено е невъзможно без подкрепата на ДПС. И до днес депутати от турската партия разправят, че сегашният им колега от ГЕРБ знае тайни за Стаята на удоволствията в Сарая на Ахмед Доган в Бояна.


 При БСП Димитров отново е ОК. Не само защото при него ловува президентът Първанов. Съдружник на Емил Димитров в Универсал – България холдинг АД е Беровият заместник – министър на търговията и шеф на икономическа агенция в Тройната коалиция Станимир Бързашки.


Фирма на Емил Димитров е и собственик на парцела в жк Стрелбище, придобит през есента на 2008 г. с фалшифициран подпис на Бойко Борисов. “Общината заведе иск  срещу Сида С  на 2 основания. Първото е за “нищожност на сключения договор за продажбата на въпросния имот”. Завели сме и т.нар. иск за собственост, за да се установи, че общината е собственик на този имот. Сигнализирали сме и градския прокурор Кокинов, за да бъде извършена проверка на нотариуса, който е изповядал сделката”, каза пред 19’ заместник-кметът по правните въпроси Юлия Ненкова.


Понеже е толкова едра риба, за най-богатия депутат изглежда е дребна работа декларирането на имоти пред Сметната палата. Сигурно заради това бе забравил да декларира някакви си над 300 дка земи и гори пред държавния контролен орган.


Дребна работа се оказва и нарушението от самия него на закон, който пак той е внесъл като заместник-председател на Комисията по земеделие в парламента. Фирмата Експрес турс на неговата Елеонора – транс ООД получава през септември земи в местността Кокала край Несебър. Заменката е станала посредством промяна на предназначението на съответните 11 дка. Най-богатият депутат първо отрече твърдението, после трябваше да признае, че лъжецът е извикал “дръжте лъжеца”.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

козирог

Финанси, бюджетиране, спестяване, инвестиране

Финанси, бюджетиране, спестяване, инвестиране, все