Свързани новини

17.09.2020 09:39

ЕП чака Борисов за "разпит" на 5 октомври

Видян 3663 пъти | Коментари 3
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Дебатите за върховенството на закона в България в пленарната зала на Европейския парламент ( ЕП) ще бъдат на 5 октомври от 17 ч., става ясно от дневния ред за заседанието. За ситуацията в у нас ще бъде приета и резолюция.
Евродепутатът Елена Йончева, която е един от инициаторите, написа в Туитър, че “в демократичната история на България, това е безпрецедентен дебат”. „Благодаря на всички евродепутати, които ни чуха. Които през изминалата една година се запознаха с всяка една информация за положението в България, която им предоставях и по линия на ЛИБЕ. Благодаря, че чуха гласа на българските граждани, излезли в битка за една справедлива и достойна България”, посочи тя.
Искането за дебата бе официално депозирано в деловодството на ЕП от евродепутата Радан Кънев през август. То е подкрепено от 55 европейски депутати. “За формулировката на въпросите и събирането на нужния брой подписи неоценим принос имаха и колегата Йончева и нейният екип”, обяви Кънев при внасянето.
“Усилията ни дават възможност за първи път темата за върховенството на закона и медийната свобода в България да бъде в центъра на политическия дебат на европейско ниво. Ще положа нужните усилия, в т.ч. политически дебат в рамките на групата на ЕНП, Председателският съвет на ЕП да включи дебата в дневния ред на пленарната зала”, казва евродепутатът.
Припомняме, че от Брюксел вече са отправени 29 допълнителни въпроса до българските институции. Сред тях има за предложените промени в Конституцията в контекста на протестите, както и за записите и снимките на премиера Бойко Борисов, изтекли в последните месеци в интернет. Главният прокурор Иван Гешев пък е питан дали българската прокуратура работи по разследване за пране на пари, свързано с къщата в Барселона.
По правило на такива заседания се кани премиерът на съответната държава. По-рано например Виктор Орбан не е отказвал покана и успяваше доста умело да отговаря на критиките. „Борисов, разбира се, няма такива политически и езикови способности и вероятно ще откаже участие – ще прати Томислав Дончев или Деница Сачева”, прогнозира журналистът Георги Готев от  брюкселския сайт Euractiv.


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Anonimen 18.09.2020 09:21

    Напоследък усилено се говори, за голямото пътуване на куфарчета пълни с евро,тръгнали от Брюксел за София,след което се връщат отново в столицата на "великия"ЕС. Естествено,няма портиера на сградата да е получателя. Брюкселските зелки,трябва да погледнат абстрактно на всичко което са получавали,за да сложат на място един разгонен бик,който ни има за стадо дойни крави.

  • 002 Тихомир Томов 17.09.2020 20:38

    На 5 окт. ще бъде посрещнат на летище " Претория " от Братя Галеви и Веска Меджижиева .............

  • 001 Anonimen 17.09.2020 17:30

    Естествено, че Борисов няма да се яви защото неговите силни страни са корупцията, престъпните деяния и краденето на ангро. Интелектът му е все още в зародиш

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

стрелец