02.06.2024 07:15

ЕС е изправен пред недостиг на треска заради санкциите срещу Русия

Видян 2362 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Европейският съюз е изправен пред недостиг на риба треска - която е използвана в много традиционни ястия на континента, съобщи руската асоциация на риболовната индустрия, позовавайки се на данни на ООН.

Намаляването на реколтата и ограниченията върху търговията с Русия, която е водещият производител на треска в света, са довели до повишаване на цените на продукта, което принуждава някои страни от ЕС да търсят по-евтини варианти, заяви Герман Зверев, директор на Общоруската асоциация на производителите на риба.

„Въпреки значителното увеличение на цените, потребителите не се отказват масово от треската, въпреки че частично преминават към по-евтина бяла риба, предимно минтай“, каза Зверев.


Предприятията за преработка на риба също се борят да осигурят достатъчно количество доставки, смята той, като се позовава на неотдавнашен доклад на Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО). Стабилното търсене на фона на намаляващото предлагане е довело до дисбаланс на пазара, добави Зверев.

В последния доклад на ФАО GLOBEFISH се предупреждава за „драматично намаляване“ на запасите от атлантическа треска през тази година. В документа се посочва, че санкциите срещу Русия са засегнали и рибопреработвателната промишленост.


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 23 юни 21:00ч.

Малки невинни лъжи

Режисьор: Гийом Кане
В ролите: Франсоа Клюзе Макс Марион Котияр Мари Жил Льолуш Ерик

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

козирог

Имате нужда от повече активност

Имате нужда от повече активност, но е добре да я