Свързани новини

22.06.2015 15:05

ЕС: Радев не е нашият кандидат за БНБ

Видян 3963 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

На председателския съвет на българския парламент е било обявено, че Димитър Радев трябва да бъде подкрепен за нов гуверньор на БНБ, понеже е „кандидатът на Евросъюза, лично на Юнкер”. Това разказа пред 19 минути източник, присъствал на събранието на лидерите в парламента.


Чудесно би било да беше така, ала се оказва чиста лъжа. Изпратихме на президента на Европейската комисия – премиера на ЕС – Жан Клод Юнкер, на неговия финансов комисар Джонатан Хил, на председателя на Европарламента Мартин Шулц, на лидерите на двете големи партии, съставили правителството на Европа Жозеф Доул и Сергей Станишев, на посланиците на основните страни в ЕС питане техен кандидат ли е Димитър Радев. Никак не се изненадахме, че никой не го припозна за свой. Понеже той е служител на МВФ, което е една доминирана от САЩ международна организация, която няма нищо общо с Евросъюза и неговите институции – било Комисията, Парламента и дори Централната му банка. Лидерите на ЕС бяха запитани също как приемат противозаконната процедура по избора.


«Позицията на Европейската комисия е следната: Европейската комисия не коментира избора на управители на централните банки в страните-членки, тъй като това са независими институции», ясно дава да се разбере Жан Клод Юнкер.


Напомняме, че в нарушение на правилника на Народното събрание, който е равносилен на закон, а според бившия шеф на парламента и прославен юрист проф. Герджиков – в разрез и с Конституцията, номинирането на кандидати за БНБ стана при дискриминираще отделните депутати условия, което е най-меко казано правна безсмислица.


Да не отваряме дума, че „процедурните правила” бяха приети със 77 срещу 77 гласа в пленарната зала. 6 от партиите бяха против, а ДПС се въздържа. Затова и медийните писаници, че БСП и партията на Доган били зад Радев също са най-меко казано преувеличени.


„Ако зависи от управляващото мнозинство ще бъде Димитър Радев, аз мисля, че той е най-доброто решение”, заяви финансовият министър Владислав Горанов пред радио К2. Той обаче се е оправда, че било рано да се каже кой ще бъде шеф на най-важното звено в БНБ - банковия надзор, защото „такъв разговор не е воден”. Което прозвуча в разрез със следващите му думи: „Ако ще търсим на някой работа за 10 000 лева заплата, по-добре да му намерим друга такава, защото БНБ не е място за социални експерименти или редене на наши хора”.


Интересен е обаче въпросът, ако Иван Искров подаде оставка тази седмица, даже още днес, както се закани Влади Горанов (той го обещаваше и през април), какво се случва с БНБ до 10 октомври, когато изтича мандатът на сегашния управител?


Още веднъж ли ще се сгази законът, като новият поеме стар мандат, който обаче няма да му се брои в неговите полагаеми се 6 години? Или ще оставим БНБ на самотек, та който реши, да катурне я още някоя банка, я целия борд? Четете отговорите в допълнително каре.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

лъв