ЕЦБ намалява лихвените проценти

Свързани новини

07.06.2024 15:46

ЕЦБ намалява лихвените проценти за първи път от 2019 г. насам

Видян 457 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Европейската централна банка (ЕЦБ) намали лихвените проценти за първи път от близо пет години, признавайки, че борбата с инфлацията в еврозоната далеч не е приключила.

Намалението на лихвения процент в четвъртък с четвърт процентен пункт доведе до понижение на референтната лихва в 20-те държави, използващи еврото, до 3,75% от исторически най-високата стойност от 4%, на която тя се задържа от септември. Регулаторът не посочи дали през юли ще последва допълнително облекчаване на лихвените проценти.

Според данни, публикувани миналата седмица, инфлацията в еврозоната се ускори повече от очакваното през май до 2,6% от 2,4% през предходния месец. Базисната инфлация, която изключва променливите цени на храните и енергията, също се ускори, тъй като заплатите нараснаха бързо.


Данните накараха ЕЦБ да повиши прогнозата си за инфлацията през тази година до 2,5% от предвидените през март 2,3%. В четвъртък регулаторът заяви, че ще запази лихвените проценти „достатъчно рестриктивни толкова дълго, колкото е необходимо“, за да върне инфлацията към целевото равнище от 2%.

„Въпреки напредъка през последните тримесечия вътрешният ценови натиск остава силен, тъй като ръстът на заплатите е повишен, и инфлацията вероятно ще остане над целевата и през следващата година“, се казва в изявление на централната банка.

Председателят на ЕЦБ Кристин Лагард заяви пред репортери, че регулаторът ще продължи да следва „подход, зависещ от данните и от всяка среща поотделно“.

„Ние не се ангажираме предварително с конкретна траектория на лихвените проценти“, обяви Лагард.


Решението на ЕЦБ последва подобно понижение на лихвения процент от страна на Bank of Canada тази седмица. Регулаторните органи в Швеция и Швейцария по-рано обявиха свои собствени намаления на лихвените проценти през тази година.

За разлика от тях, Федералният резерв на САЩ се очаква да запази лихвите през следващата седмица на 23-годишния диапазон от 5,25% до 5,5% на фона на инфлационния натиск.

По същия начин не се очаква Английската централна банка да понижи банковата си лихва от 16-годишния връх от 5,25% на заседанието си на 20 юни.


Пламен Валентинов


 


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

козирог