15.06.2024 16:20

Ето как Непал реши да се справи с тигрите, убили 75 души за 5 години

Видян 2252 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

По време на двудневното си държавно посещение в Непал през април емирът на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани обяви, че Катманду ще подари два слона на Доха в рамките на меморандум за разбирателство между двете държави.

Министерството на националните паркове и опазването на дивата природа на Непал (DNPWC) обаче иска вместо това страната да се ангажира с „тигрова дипломация“. Генералният директор на DNPWC Синдху Дхунгана заяви: „Ако някоя държава желае да получи тигър от нас, ние можем да предоставим такъв като част от тигрова дипломация. Дипломацията на дивата природа се практикува по целия свят и вярвам, че тя ще подпомогне усилията за опазване на тигрите в Непал."

С все по-нарастващия брой на тигрите, които се размножават, неговият отдел е изправен пред обществен натиск. „Тигрите често навлизат в човешки селища и представляват заплаха за хората“, казва той. „Хората често ни призовават да държим „нашите“ тигри в джунглата.“

Според преброяването на тигрите през 2022 г. в Непал живеят 355 тигъра, което е увеличение спрямо 121 през 2009 г. Целта, поставена на Срещата на върха за тигрите в Санкт Петербург през 2010 г., е да се удвои популацията на тигрите - цел, която страната е надхвърлила през 2018 г. с 235.

Непал е установил, че някои държави имат специфични предпочитания по отношение на дивата природа. Индонезия иска елени, Китай - еднороги носорози, а Катар - червена панда. DNPWC е създала работна група, която да изясни този въпрос.

Преброяването на еднорогите носорози в Непал през 2021 г. достигна 752 екземпляра. През 2018 г. Непал предостави две двойки еднороги носорози на Китай, а страната има история на предоставяне на тези носорози на Германия, Австрия, Обединеното кралство и САЩ.

Кришна Ачария, генерален секретар на SAWEN, Мрежата за прилагане на законодателството в областта на дивата природа в Южна Азия, заяви, че предаването на животни е често срещано в международен план, ако популацията на дивата природа се увеличава.

„Няма смисъл да се държи тигър в клетка“, казва Ачаря. „Опазването на природата трябва да бъде приоритет навсякъде, където е възможно“, казва той. „Няма значение къде се извършва опазването; важна е основната цел, а тя е опазването“.


Така че нарастващата популация на тигрите сега е в центъра на вниманието на дипломацията на Непал в областта на опазването на околната среда, което разширява участието му в усилията за управление на дивата природа.

Тигрите нападат хора

През последните пет години в Непал приблизително 75 души са били убити от тигри, като 22 от тях са в националния парк Бардия, в който живеят 125 възрастни тигри. В Непал има четири национални парка - Парса, Читван, Бардия и Суклафата. В Бардия се намира втората по големина популация на тигри в Непал.

С увеличаването на броя на човешките жертви и на щетите по къщите, фермите, животновъдството и реколтата DNPWC се оказва в невъзможност да осигури помощ.

„Не разполагаме с бюджет, за да помогнем на хората“, казва Дхунгана. „Броят на жертвите се е удвоил в сравнение с преди пет години.“


Политиката на правителството по отношение на облекченията е изплащане на ex-gratia в размер на 9500 долара за всеки смъртен случай. По данни на DNPWC правителството е разпределило помощи на обща стойност около 1,2 милиона долара. Въпреки това много хора не са получили помощ.

Преди шест месеца Рам Бахадур КК, който живее в Бардия, губи кравата си от нападение на тигър. Въпреки че е подал всички необходими документи, той все още не е получил помощ.

„Не е лесно да се получи помощ“, казва той. "Трябва да се обърнем към различни агенции за доказателства. Загубихме добитъка и реколтата си от диви животни, но помощта е само на име и процесът е труден."


 


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 23 юни 21:00ч.

Малки невинни лъжи

Режисьор: Гийом Кане
В ролите: Франсоа Клюзе Макс Марион Котияр Мари Жил Льолуш Ерик

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

овен

Не е изключено да се чувствате под напрежение

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Не е изключено да се чувствате под напрежение, а това