Когато през ноември 2009 г., беше на 15-и, Йорданка Фандъкова пое официално поста на кмет на София като първата в историята жена на него след 64 мъже, самата тя едва ли си е представяла, че ще има търпението и силата да бие всички рекорди по продължителност на управлението на града.

Свързани новини

06.11.2023 09:22

Фандъкова: рекордите и човекът

Видян 9628 пъти | Коментари 6
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Когато през ноември 2009 г., беше на 15-и, Йорданка Фандъкова пое официално поста на кмет на София като първата в историята жена на него след 64 мъже, самата тя едва ли си е представяла, че ще има търпението и силата да бие всички рекорди по продължителност на управлението на града.


Тогава тя завършваше разговорите по всички теми с ужасяващите думи: „Ако съм жива”, защото имаше сериозен медицински проблем, който беше истински застрашаващ живота. Но години наред действаше с него и на принципа „себе си слагам накрая”, без да й пука дали това се оценява.


В първите си дни на поста започна работата по втората изцяло нова линия на софийското метро, която при приключването й 3 години по-късно беше определена от тогавашния председател на Европейската комисия като най-успешния проект по еврофондовете в целия ЕС. Подземната железница е символ на нейното управление, защото при старта му тя стигаше само от Люлин до центъра.


Освен втората линия, под нейно ръководство първата беше удължена в две посоки – до летището и до бизнеспарка в Младост. Успоредно с това бяха реконструирани и значително разширени всички основни булеварди по трасето, бяха прокарани и чисто нови – от бул.Проф. Семов до бул. Копенхаген и кои ли още не.


Днес линиите са 4, метрото е 6 пъти по-дълго и е най-бързо развиващото се в целия ЕС. Огромната част от финансирането е европейско, като то е привлечено основно с усилията на кмета Фандъкова, каквито и заслуги да си приписват някои ресорни министри и български еврокомисари, които често дори не си говореха с титулярните еврокомисари, свързани с темата.


Изобщо, привлечените от Столичната община под нейно ръководство за 14 години европейски средства са над 5,5 млрд.лв. или над 22% от всички, които България изобщо е привлякла за първите си 17 години като член на ЕС. Това позволи и непознатите темпове на строителство в града за цялата му история, които цитира Фандъкова.


Те се превърнаха, освен в метро, и в реконструирани или чисто нови булеварди. Последният открит е Филип Кутев от Парадайз мол до Симеоновско шосе преди дни, след като пак на Хладилника посредством тройното разширяване на бул. Черни връх и новия булевард оттам до бул. Вапцаров един от най-натоварените квартали беше буквално преобразен. 3 пъти бе разширено Ломско шосе и се откри също преди дни, както и още няколко възлови улици като Кукуш и Коперник само за последния месец. Но също в 13 пробива и 9 кръстовища на 2 нива – някои са на най-невралгичните кръстовища в целия град като Красно село, ТВ кула, Семинарията, бул. Гешов и ул Г. Софийски. 50 км упеторено Околовръстно шосе е още едно от постиженията. Първите изобщо буферни паркинги на най-натоварените входове на града са още един плюс, който забравяме.


Европейските средства се превърнаха и в 144 нови сгради на детски градини и 24 нови здания на училища – дори при соца такива темпове на строителство са непознати. 20 години нямаше построена дори една сграда. Изцяло обновени са всички общински здравни заведения, с огромни инвестиции и в нова апартура.


Имаме чисто нови паркове като Възраждане с аквапарк към него, като Северния парк до пак чисто новия му скейтпарк, като в самото начало на кметуването си пак Фандъкова направи първия скейтпарк в Студентския град, чийто парк също беше преобразен, както Южния и Западния, цъфна възстановеният след 25 г. забрава Розариум в Борисовата градина. Общината си върна от държавата стопанисването този парк и възстанови и алеите на великите българи в него след четвърт век поругаване на паметниците им. Впечатляващи са резултатите при възстановяването в пълния му блясък е на дворцовия парк Врана.


Вече започна да се сади Третата нова гора на София на местата на бивши големи сметища – още една лична идея на кмета. Създаден беше модерен завод за боклук, също с европейско финансиране, и когенерация на електричество, а само инатът на общински съветници попречи на третия му етап – превръщането на ТЕЦ София в модерен завод за преработка с одобрено, благодарение на огромни усилия на Фандъкова евросредства, който щеше да бъде най-модерният в целия ЕС, заедно с прототипа си в Копенхаген. Масовата канализация е друго нещо, което не виждаме.


И почистването на речните корита, за да няма потопи.


Вместо да се тровят или застрелват, както преди, бездомните кучета бяха намалени хуманно над 3 пъти по брой – от 11 000 на 3000, а също с австрийска помощ беше създадена и уникална клиника за лечение на любимци, в която дори се трансплантира кожа.


Не е случайно, че делът на София в икономиката на страната достигна 42% от БВП, безработицата е над 4 пъти по-ниска от средната и е 1,5%, ИТ индустрията е втори водещ отрасъл, чуждите инвестициите са над 2/3 от всички в страната, културните събития са над 80% от всички в държавата, въпреки че някои медии пишат за някаква друга „арт” и „индустриална” столица. Лично Фандъкова спаси и няколко театъра от затваряне, като ги превърна в общински. И създаде програмите Европа и Култура на СО, които развиха гражданските организации.


Пак по идея на кмета бяха създадени уникални нови музеи като подземния под Св. София, възстановени бяха удивителните черкви и манастири от Софийската Света гора, бяха създадени нови артцентрове като Топлоцентралата, Триъгълната и Водната кула в забравени пространства, започна реконструкцията на софийските бани. Готова е в Банкя.


Благодарение на "умните" светофари, е-системата за контрол и за плащане, и подновяването на 93% от тролеите, над 60% от автобусите и над 50% от трамваите, както и на въвеждането на е-буси, градският транспорт се промени до неузнаваемост и работи много по-добре, отколкото в редица водещи евроградове, както знаем от личен опит, като хора, обиколили 27 от 27 държави в ЕС. Появиха се и десетки км велоалеи, каквито градът ни нямаше.


Това не е всичко, което може да се изброи. Но и това не е малко.


И понеже всичко на този свят е лично, то стана възможно с добро сърце. И с добри ръце, в които при първата си кампания Фандъкова обеща на софиянците. С добра дума също. Онези, които най-много я ругаят, знаят сами колко много си кривят душата, защото не е имало нещо възможно, което са поискали и да не се направи от нея, ако е било за доброто на София. Ние оставаме свидетели на това. Защото историята трябва да се пише честно. А Йорданка Фандъкова  влезе в нея още през 2009 г., за да остане като най-дълго управлявалия кмет на града за десетилетия напред.



Борис Ангелов


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 06.11.2023 10:28

    Отслабването без диета и гладуване не е мечта - това е реалност.Найпродaваният пpодyкт за отcлабвaне в свeта! Помoгна на мен и съпpyга ми и ще пoмогне на вас, pезyлтатът е видим след няколко дни. Съветвам всички с наднормено тегло да пробват------> gg.gg/ketobg

Виж всички
напред
02|02
RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес имате нужда от помощ

Днес имате нужда от помощ. Бъдете толерантни към