10.03.2022 14:22

Г-н премиер, използвайте я тази златна акция в ЛУКойл, не се молете на руснаците

Видян 4304 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Държавата България, продала на безценица по времето на Костов само за 105 млн. долара Нехтохим на Лукойл – 30 пъти по-евтино, отколкото бе приватизирана по-малка румънска рафинерия от ОМВ, формално има златна акция в комбината на монополиста на петролния ни пазар. Но вече 23 години не я използва. С нея би могла да блокира неодобрявани от нея решения или да налага добри за българите. Престъпление е, че не го прави.


 


Интересно е, че все още неин държател е зам.-министърът Първанов от кабинета Борисов 3, който уж беше подал оставка още преди 3 г. като един от основните фигуранти по скандала Апартаментгейт. 19 минути е писал по темата и може да бъде видяно на 19min.bg.


 


Въпросът е премиерът Петков да наложи използването на тази златна акция, вместо да отправя молби и заклинания към Лукойл, при това с огромно закъснение, а не овреме, както го призоваваме вече 3 месеца, а преди това – лятото, когато беше икономически, сиреч ресорен министър.  И да не слуша безпредметни и заблуждаващи обяснения, сметките са прости и ясни.




 Проблемът с цените на горивата и особено на дизела не е болен само за над 3,5 млн. български шофьори. Всичките 6,5 млн. българи страдат, защото въпросните цени веднага, както виждаме – дори изпреварващо се калкулират в цените на всички стоки и услуги.




На глупавия аргумент, че бензинджиите плащат някакъв ДДС и акциз (а колко ли милиарда крият годишно), които при скока на цените растат по число, което пък прави преизпълнение на бюджета, също има какво да се отговори.  Много е просто – ако повече хора могат да използват возилата си и градския и междуградския транспорт не е в предсмъртен гърч, ако повече хора пазаруват повече стоки и услуги, приходите в хазната всъщност ще бъдат много повече от екстензивното пълнене с измама сега. Не е сложна сметка.


 


 


Радостина Тонева


 


 


 


 


 


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 17.03.2022 09:10

    Акп златната акция е все още наша на БГто, не виждаме никаква полза от нея.КОЙ точно ще ни дере не е интересно интересно е сегашното правителство какво прави? Какво прави Нинова ?

RSS

Най-нови

60000 за Ед Шийран на ст. В.Левски

60000 за Ед Шийран на ст. В.Левски

60 000 души се събраха на концерта на Ед ...

реклама

към тв програма тв програма

НОВА 01 септември 22:30ч.

Бен-Хур

Режисьор: Тимур Бекмамбетов
В ролите: Джак Хюстън, Морган Фрийман, Тоби Кибъл

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

риби