01.10.2008 16:47

Гагаузов саботирал развалянето на сделката за „Тракия“

Видян 1972 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министърът имал интерес парите да потъват в „португалско-българския“ консорциум


Лично министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов е саботирал разтрогването на договора с „португалско-българския“ консорциум за концесията на автомагистрала „Тракия“. Това разкри пред 19` предшественикът му и настоящ депутат от ДСБ Евгений Чачев. По думите му заради лични финансови и политинтереси Гагаузов умишлено е възпрепятствал развалянето на сделката още по времето на кабинета „Сакскобургготски“, въпреки че тогава е бил депутат от опозицията и уж се е противопоставял на концесията. Мисията на Гагаузов била да проваля заседанията на специално създадената парламентарна комисия, която трябваше да реши изгодна ли е за държавата или напротив сделката с концесионера.
Депутати от въпросния орган, оглавяван от царистът Йордан Мирчев, настоящ шеф на транспортната комисия разказаха, че колегите им Асен Гагаузов и сегашният министър на транспорта Петър Мутафчиев изобщо не се вясвали на заседанията. Вследствие на отсъствията им Мирчев постоянно прекратявал сбирките поради липса на кворум. „Така двамата социалисти си спечелиха министерските постове. И именно благодарение на тази „врътка“ грешни милиони потъваха в изграждането на „Тракия“ още години на ред, включително при сегашния кабинет, та чак до преди няколко месеца, когато бе развалена концесията“, коментират парламентаристи. Чачев е категоричен, че отсъствието на Гагаузов е било умишлено и вероятно финансово изгодно за него. „Средствата отиваха в едни и същи обръчи от фирми. Дружества се отказваха от спечелените поръчки, за да ги дадат на други, но за двойно повече пари“, смята тъмносиният избраник. Като нагласена работа определи той сделката с турската фирма „Догуш Еко“, която получи 82.2 млн. евро за отсечката „Бургас-Карнобат“, въпреки тръжно договорените 45.8 милиона. Такъв бил случаят и с отсечката „Оризово-Стара Загора“, за която изпълнителят е гушнал 81 млн. евро, вместо 48.2. Гагаузов допуска, че обективните икономически условия са се променили в промеждутъка между сключването на договорите и изпълнението им, поради което е възниквала и разликата в сумите.


Социалистът въртял бизнес с Батко, твърдят от опозицията


„Всеизвестен факт е, че бившият шеф на пътния фонд Веселин Георгиев, който бе отстранен, след като се разбра, че брат му е спечелил стотици милиони за ремонти на пътища е човек на министър Гагаузов“, коментират избраници от опозицията. Според тях лично министърът е издигнал до шеф на фонда добилия популярност като Батко. Двамата имали общ бизнес в началото на 90-те, преди Гагаузов да стане кмет на родния му Сливен. Именно в Сливен е регистрирана фирмата на брата на Батко Емил - „Биндер Пътстрой“.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 23 юни 21:00ч.

Малки невинни лъжи

Режисьор: Гийом Кане
В ролите: Франсоа Клюзе Макс Марион Котияр Мари Жил Льолуш Ерик

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес ще ви се иска да възобновите старо хоби


Днес ще ви се иска да възобновите старо хоби, което не