Свързани новини

12.12.2014 15:54

ГДБОП се връща в МВР

Видян 1499 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

ГДБОП се връща в МВР, а президентът ще има правото да назначава шеф на ДАНС. Това реши днес Комисията по правни въпроси към Народното събрание, с одобрението на първо четене на поправките в Закона за Министерството на вътрешните работи. Те бяха внесени от група депутати от ГЕРБ начело с бившият вътрешен министър Цветан Цветанов, предава дартс. С поправките на практика се връща старият закон за МВР, който бе променен от кабинета "Орешарски".



В подкрепа на промените гласуваха представителите на ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ в правната комисия. БСП и ДПС бяха против, а Атака се въздържа. Според приетите от Комисията поправки в закона, Главна дирекция „Борба с организираната престъпност” се връща в състава на МВР . Освен това благодарение на новия закон президентът отново ще придобие правото да назначава шефът на Държавната агенция „Национална сигурност” и главният секретар на МВР.



По думите на Цветан Цветанов по този начин ще се върне доверието в системата, евроатлантическите ценности и интегритет и балансиращата роля на президента в сектор "Сигурност", което от своя страна ще доведе до невъзможност да се изпадне в ситуацията от преди една година и половина. Тогава президентът Росен Плевнелиев одобри новия Закон за МВР, който отнема правомощията му да издава указ за назначаването на председател на ДАНС, а дни по-късно на поста застана Делян Пеевски.



„"Ще върнем интегритета в полицията, защото с промените на министър Цветлин Йовчев имаше дезинтегриране на системата за сигурност", каза Цветанов. Той допълни, че по този начин ще се върне и кариерното развитие с конкурсно начало в системата.



Промените предварително бяха оценени положително от ръководството на МВР. ДАНС от своя страна изразиха своето разочарование от предлаганите промени. От Агенцията предупредиха, че ако ГДБОП бъде върнато към МВР над 400 дела в досъдебна фаза ще бъдат застрашени.




Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

телец