Свързани новини

16.01.2017 11:38

Ген. Кирчо Киров присвоил над 5 млн. лв, твърди прокуратурата

Видян 1163 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Прокуратурата внася във Военноокръжния съд в София нов обвинителен акт срещу бившия директор на Националната разузнавателна служба (НРС) Кирчо Киров. Той е обвинен за присвояването на малко над 5 милиона лева, каза за "Хоризонт" говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.


Арнаудова уточни, че е извършено престъпление, засягащо специална разузнавателна дейност. Киров е утвърждавал разходи и е теглил парични средства, а подобна дейност не е била извършвана. Според Румяна Арнаудова престъплението е било извършено през 2007-2011 г.


Прокуратурата е установила престъплението чрез разпит на 15 разузнавачи. Те обяснили, че става дума за дейности, които фигурирали в разузнавателните архиви, но за периода преди 1999-а година.


При присвояването на милионите Кирчо Киров е бил подпомаган от свой подчинен - тогава началник на отдел. Той оформял документите, с които се искали парите за мнимите операции, а Киров ги подписвал.


До този случай прокуратурата стигнала по време на съдебните заседания по първото дело срещу бившия разузнавач номер едно, отново за злоупотреба и присвояване на пари. Тогава той споменал пред Военния съд за тези разходи. Прокурор направил проверка и установил, че такива дейности през периода 2007-2011 година не са били извършвани и образувал делото.


По първото обвинение Киров има 10-годишна осъдителна присъда на две инстанции. Върховният касационен съд обаче я отмени и тя отново е пред Военноапелативния съд.


Още един обвинителен акт се чака днес. Той е срещу военния министър в оставка Николай Ненчев за ремонта на изтребителите МиГ-29. Той ще бъде внесен в Софийския градски съд.


Източник: БНР



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.