Свързани новини

13.09.2013 12:39

Георги Гьоков: През 2014 ще има двойно повече средства за Националния план по заетостта

Видян 1166 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В бюджета за следващата година за Националният план за действие по заетостта ще се предвидят двойно и почти тройно повече средства. Трябва да се търси и повече устойчивост на работни места и да не се пречи на бизнеса да се създават условия за развитието му. Това заяви в ефира на TV 7 народният представител от ПГ на КБ и зам.-председател на Комисията по труда и социалната политика в НС Георги Гьоков. По думите му, безработицата е един от най-големите проблеми и най-добрият вариант за справяне с него е повишаване на квалификацията и преквалифицирането в професии, които са търсени на пазара на труда. "Един добре образован човек много по-лесно си намира работа. В Бюрото по труда в момента се предлагат такива курсове", заяви депутатът. Той допълни, че в Оперативната програма "Развитие на човешките ресурси", програмата "Аз мога" и "Аз мога повече" 100 хил. души са минали през обучение. На въпрос дали ще има увеличение на минималната работна заплата от октомври Гьоков отговори, че има желание да се постигне такова и се водят разговори до колко има възможност за това. "Националният съвет за тристранно сътрудничество вероятно ще се събере следващата седмица, за да намери решение на този въпрос", каза още той. Народният представител изрази надежда да се вземе решение за повишаване минималната работна заплата.


По повод на предложените законови промени за криминализиране на укриването на осигуровки, Гьоков  коментира, че няма как една партия мандатоносител да застане твърдо на страната на една от спорещите страни. Народният представител подчерта обаче, това не означава, че КБ застава на страната на тези, които искат да укриват осигуровки, а че "вратата е отворена за разговори и предложения в Тристранния съвет". Той изрази мнение, че този въпрос е изключително сериозен и много неща трябва да бъдат доуточнени между бизнеса, работодателските организации и Националния съвет за тристранно сътрудничество. Гьоков поясни, че към момента обаче няма консенсус по него.


През 2014 ще има увеличение на пенсиите


На въпрос дали ще има увеличение на пенсиите от 1 януари 2014г. Гьоков отговори, че независимо от коя дата, догодина ще има увеличение на пенсиите. Той обясни, че ако се спазва златното швейцарско правило, то ще е около 2,5 - 3%., а ако се спазва настоящото законодателство, по чл. 100 от Кодекса за социално осигуряване, то ще бъде около 1,8%. Помолен да коментира и дали ще има коледни надбавки за пенсионерите, с колко и за всички от тях ли, Гьоков отговори, че трябва да се изчака анализа за деветмесечието и да се видят какви са възможностите за отпускане на коледни надбавки на пенсиите и да се види дали ще са за всички пенсионери и колко точно ще са. "Ако е само за тези, които получават пенсии до 200 лв., те са около 800 хил. човека, ще трябват около 50 млн. лв.", каза още депутатът.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 09 юни 21:00ч.

Ятаган

Режисьор: Andrey Andonov
В ролите: Любомира Башева Mila Николай Илиев Omar Мариан Вълев Inspector Rangel Kostov Ирена Милянкова Barumova

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Не поемайте ненужни рискове

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят ще ви предложи добри възможности да подобрите